Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci poprvé prohráli, na Folimance padli v prodloužení

usk_prahaDěčínští fanoušci mají za sebou první zkoušku svého kardiovaskulárního systému. Válečníci totiž na palubovce svého čtvrtfinálového soupeře z minulé sezóny nejprve vyhráli první poločas, poté druhý prohráli, ale v posledním útoku si vynutili prodloužení. V něm však už nestačili a inkasovali první porážku v sezóně.

Naši (bez nemocného Šimona Ježka) měli skvělý vstup, první koš zápasu dal Kroutil a povedený start pak potvrdily další body včetně trojek P. Houšky a Vyorala – 2:12. Domácí však díky chorvatskému pivotovi Promoracovi a jeho devíti bodům snížili na 11:14. Pak se ale opět začali trefovat i naši a první čtvrtka skončila 17:21. Tu druhou načala na děčínské straně trojka J. Houšky, následoval skvělý alley-oop Pomikálka, Válečníci také zabrali v obraně a z protiútoků i díky trojkám J. Houšky a Vyorala utekli na 19:34. Po oddechovém času USK naši ještě zvýšili na 21:38, ale konec první půle patřil spíše domácím, jenž postupně umazávali manko. Nejblíže se dostali na 35:41, poločas pak skončil 37:45. Oba týmy měly v tuto chvíli jednoho patnáctibodové střelce – Primorace a Vyorala.

Druhý poločas začaly koše Kroutila a P. Houšky, jenže pak se našim přestalo dařit v útoku, také jejich obrana nebyla neprostupná a Pražané šňůrou 15:0 otočili na 57:51. A domácí Bohačík pak dalšími šesti body zvýšil na 63:53. V posledních vteřinách však Krakovič se Šiškou snížili na 63:57. Poslední perioda přinesla tuhou bitvu obran, v níž se skóre měnilo jen pomalu. Naši měli v této části jen tři střelce, P. Houšku, Vyorala a Šišku, a většinu času dotahovali domácí vedení. Minutu a půl před koncem však Vyoral otočil na 72:73, domácí šli sice znovu do vedení, ale P. Houška svým pátým košem v této desetiminutovce vyrovnal na 75:75.
Prodloužení odstartoval opět „Houšmen“, a to košem s faulem, ale pak se děčínská ofenzíva zasekla, naopak hráči USK se trefovali a utekli na 85:78. V závěru sice Vyoral trefil dvě dlouhé trojky, ovšem jen tím porážku zmírnil – 87:84.

Zápas těchto dvou soupeřů přinesl tradiční vyrovnaný boj, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Jednou z nich bylo to, že Děčín měl v první polovině trojky 6/8, ve druhé polovině 0/8. Také prohrál bitvu na doskoku a házel o deset šestek méně. Domácí měli jen šest střelců (!), ale z toho hned tři dvacetibodové – Bohačík 26 (odehrál 45 minut), Primorac 21, Madsen 20. Na straně Válečníků dal Vyoral 29, P. Houška 20 a Kroutil 11 bodů.

USK Praha – BK ARMEX Děčín 87:84 po prodl.

Body Děčína: Vyoral 29 (4x 3, 6 asistencí), P. Houška 20 (1x 3, 6 doskoků), Kroutil 11 (1x 3), J. Houška 8 (2x 3), Šiška 6, Krakovič 5, Bažant 2, Pomikálek 2, Landa 1.
Body USK: Bohačík 26 (2x 3, 7 získaných faulů), Primorac 21 (1x 3, 9 doskoků), Madsen 20 (1x 3, 8 doskoků), Šafarčík 10 (1x 3), Michal Mareš 8, Feštr 2.
Střelba za 2 body 27/47:26/46, za 3 body 5/18:8/20, TH 18/22:8/12. Doskoky 27:26 (útočné 11:6), asistence 12:12, ztráty 14:14, fauly 19:21.

Nejlepší hráč: Jaromír Bohačík

Čtvrtiny 17:21, 20:24, 26:12, 12:18, prodloužení 12:9

Trenéři po utkání

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Myslím, že to bylo zajímavé utkání. V rámci našich vzájemných soubojů bylo až moc ofenzivní. Bylo to i díky velkému představení některých hráčů. V prvním poločase jsme měli velké procento střelby, tam jsme trefovali i těžké střely nebo jsme rychle zakončovali a hra měla tempo. Dostali jsme se do vedení, ale to mělo jepičí život. USK nesložilo zbraně a v poločase jsme byli plus osm. Důvod proč jsme prohráli, byť v prodloužení, vidím třetí čtvrtinu. Tam jsme propadli v obranných činnostech, na druhou stranu Jaromír Bohačík předvedl famózní výkon. Jeho střely přes různé obránce, plus houževnatost a taky bych řekl náš nekomfortní útok. Měli jsme příliš toporných střel a přestali jsme trefovat. Pravdou je, že jsme se zase zvedli, vyhráli čtvrtou čtvrtinu 18:12 a dostali se do prodloužení. Tam mělo lepší efektivitu USK a my už jsme pak jen výsledek zkorigovali střelami Tomáše Vyorala.“

Mirsad Alilovič, trenér USK Praha: „Musím říct, že jsme zatím předvedli náš nejlepší výkon. Měli jsme velkou chuť dnes vyhrát, šli jsme do toho naplno a dali do toho vše. To nám trochu chybělo v předešlých utkáních. Celé utkání bylo vyrovnané, ale to co bylo podle mě klíčové, byl moment, kdy Jaromír Bohačík vzal na sebe odpovědnost a přinesl tím sebedůvěru svým spoluhráčům. Do tohoto momentu jsme byli příliš sobečtí v obraně i útoku. Po oddechovém času hráči pochopili, že pokud chceme uspět, musíme pracovat jeden pro druhého. Bylo to skvělé utkání pro naše fanoušky. Ukázali jsme jim, že možná jsme mladý tým, ale jsme hladoví, nic nevzdáváme a chceme se s tím poprat. Jen to bude chvíli trvat. Pouze s takovým nasazením můžeme hrát. Pro mladý tým je typické, že po výhře hráči začnou létat v oblacích, a to se projeví v dalším utkání.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta