Rubriky
Turisti Zprávy

Děčín znovu uvažuje o lanovce přes Labe. Rozhodnou o ní obyvatelé

pastyrak_alesoTuristický ruch v Děčíně by mohla v budoucnu oživit lanovka z jednoho břehu Labe na druhý. Vedla by z podzámčí na Pastýřskou stěnu. Zda se ale bude stavět, není zatím jasné. Hrubé odhady nákladů činí až 90 milionů korun.

„Sice jsme vytvořili pracovní skupinu, která podle nejrůznějších propočtů usoudila, že by se mohla lanovka vyplatit, ale záleží na tom, jaké priority si město postaví,“ říká náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl.

Radnice musí zvážit, jestli chce novou lanovku, nebo spíše opravovat stávající majetek. O stavbě lanové dráhy by podle Anděla měli rozhodnout lidé, přičemž proti jejich vůli prý radnice nepůjde.

„Chceme zhruba za měsíc dva uspořádat veřejné slyšení, kde si lidé mohou všechna pro a proti vyříkat. Uznávám, že nejvhodnější by bylo referendum, a to za dva roky, až budou komunální volby,“ podotkl náměstek primátorky.

Dvě varianty lanové dráhy
Pracovní skupina probírala dvě varianty lanovky. První by vedla z nábřeží pod zámkem, dlouhá by byla 271 metrů a lana by nesla dvě kabiny, každou pro osm lidí.

Druhá varianta nabízí jednu z nástupních stanic na Mariánské louce pod zámkem a je dlouhá přes půl kilometru. Při stavbě by se však muselo počítat s tím, že místo je v záplavové zóně.

„Podle střízlivých propočtů by při provozu sedm měsíců v roce mohlo lanovku využít až 150 tisíc lidí, při ceně jízdenky 90 korun by byl výnos skoro 10 milionů,“ uvedl Anděl.

Autorem nápadu je Pavel Sukdol, který ho představil už před rokem. Tehdy se setkal s odmítavým postojem města, jež tvrdilo, že do takového projektu investovat nebude.

„Ani dnes netvrdíme, že bychom projekt plně financovali, ale kdyby se našel investor, mohlo by se město stát třeba spoluprovozovatelem. Proč bychom si měli nechat ujít příležitost, která by mohla přispět k prosperitě Děčína?“ vysvětlil Anděl změnu postoje radnice.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/