Rubriky
Sport Zprávy

Děčín v koncovce vybojoval pátou výhru

svitaviDěčínské Válečníky v televizi viděti, o infarkt si koledovati. Basketbalisté Děčína jsou pro televizní přenosy skvělý materiál, protože málokdy se stane, že by jejich zápas proběhl v klidu. A to se potvrdilo i v pondělím utkání 7. kola Kooperativa NBL, v němž zajížděli na palubovku Svitav a vyhráli zde o jediný bod v dramatické koncovce. Domácí se opírají o šestici cizinců, kteří jsou herně, výškově i váhově dobře vybavení a naši už před zápasem věděli, že je na doskoku čeká tuhá bitva. To se také potvrdilo, ale Děčané ji zvládli, což byl jeden z klíčů k úspěchu.

Válečníci měli do zápasu rozpačitý vstup, a po čtyřech minutách prohrávali 9:0, když se jim absolutně nedařilo v útoku. Pak ale pozvedl prapor rozehrávač Šiška, jenž po dlouhých pěti minutách dal první koš Děčína a jakoby tím setřásl z týmu nervozitu. Po něm se trefil J. Houška, Pomikálek dal trojku, a když Šiška přidal dalších pět bodů a P. Houška dva, naši vedli 11:14. Koncovka první čtvrtky ale patřila opět Turům – 16:14. Druhá desetiminutovka začala oboustranně „splašeně“, týmy měly ztráty a nedávaly tutovky. Pak ale Pomikálek s Bažantem otočili na 16:18 a zdálo se, že by Válečníci mohli nabrat ten správný kurz. Domácí však šňůrou 11:0 utekli na 27:18. Naštěstí další nárůst manka Děčané nedovolili a poločas skončil přijatelným výsledkem 36:29.

Do druhé půle vstoupili svěřenci trenéra Budínského výborně. První body sice dal z trestných hodů jeden ze svitavských Američanů, Bannister, ale následovaly dobré chvilky našich. Ti zagresivnili obranu, takže domácí se jen ztěžka dostávali k zakončení, a naopak si vyhověli v útoku. Trojky Pomikálka a Bažanta vše začaly, líbivé minuty pak zakončila parádní smeč Pomikálka – 38:41. „Dnes se rozhodovalo na začátku druhého poločasu, kdy jsme kvůli tvrdé obraně Děčína nedokázali dostat ke střelbě a dali jsme za sedm minut jen tři body,“ řekl po zápase trenér domácích, Stanislav Petr.

Děčín mohl získat i větší náskok, ale několikrát zbytečně ztratil míč a trenér Budínský musel při jednom z time-outů apelovat: „Važte si více míče.“ Ztráty samozřejmě nahrávaly domácím, kteří otočili na 46:45. Poslední slovo měl ale Šiška a jeho dlouhá trojka – 46:48. V poslední desetiminutovce se rozhořela tuhá bitva pod oběma koši a vedení se přelévalo ze strany na stranu. Po koši s faulem J. Houšky přišla první úspěšná šestka Děčína v utkání (!) a Válečníci vedli 53:55. Po trojce Vyorala to bylo 55:58, ale Tuři cítili šanci na výhru a minutu před koncem otočili na 59:58. Pak přišel jeden z klíčových okamžiků duelu, když domácí Vučica ve snaze vybojovat míč směřující do autu jej vyhodil pod koš přímo do rukou P. Houšky – 59:60. „Ubránili jsme Děčín, míč šel do autu a náš hráč ho z přemíry snahy hodil přímo pod koš soupeři. V této chvíli se asi zápas rozhodl. Vučica se špatně orientoval a Pavel Houška byl pro nás na nesprávném místě,“ uznal kouč Turů.
Následně naši ubránili další útok soupeře a P. Houška ze šestek zvýšil na 59:62. Jenže tři vteřiny před koncem se Vyoral dopustil nesportovního faulu a Bannister snížil na 61:62. Naštěstí poslední útok Turů skončil nepřesnou střelou a Děčín získal pátou výhru v sezóně.

„Dnes to bylo čtyřicet minut horkého přemýšlení. Podobné skóre se dalo očekávat, protože teď jsme se už dostali do týdenního programu, kdy každý tým bude mít čas potrénovat a připravit se na ten jeden zápas. Domácí dnes ukázali, že je to tým, který poroste. Jejich cizinci se budou sehrávat a zlepšovat,“ uvedl po utkání trenér Děčína, Pavel Budínský.
Zápas byl velmi vyrovnaný, Děčín měl lepší střelbu za tři body, ale za celých 40 minut házel pouhých 7 šestek, z nichž proměnil jen tři až v poslední čtvrtce. Tahounem Válečníků byl Tomáš Pomikálek, dvojcifernými střelci byli ještě Pavel Houška a Ondřej Šiška. Na straně domácích podle očekávání dominovali cizinci – Mays dal 15, Vučica 14 a Bannister 13 bodů. Nejlepším Čechy byli Teplý a Bašta se třemi body.

Hráči po utkání

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Bylo to hodně obranné. Padlo mnoho střel, ale dnes se ani na jedné straně střelecky příliš nedařilo. Před zápasem jsme si něco řekli, ale pak jsme to neplnili. Věděli jsme, že hlavní síla soupeře je na útočném doskoku, ale nechali jsme je v úvodu doskakovat a měli otevřené střely. My jsme naopak v útoku se nebyli schopni trefit a zahazovali jsme i jednoduché střely. Koncovka byla fakt strašná, ale k nám se přiklonilo štěstí.“

Tomáš Teplý, křídlo Dekstone Svitavy: „Začali jsme velice dobře, Děčín nás trošku podcenil. Pak se ale hra vyrovnala a byl to boj o každý balón. Poslední útok byl jen o improvizaci, neměli jsme už time-out, sice jsme vystřelili, ale nevyšlo to.

Dekstone Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 61:62

Body Děčína: Pomikálek 17 (3x 3, 6 doskoků), P. Houška 12 (7 doskoků), Šiška 10 (2x 3, 5 asistencí), J. Houška 9 (6 doskoků), Bažant 7 (1x 3),  Vyoral 5 (1), Krakovič 2, Kroutil 0, Landa 0, Ježek 0.
Body Svitav: Mays 15, Vučica 14 (2x 3), Bannister 13 (TH 7/7, 4 asistence), Roseboro 7 (7 doskoků), Mickelson 3 (7 doskoků), Teplý 3, Bašta 3 (1x 3), Andres 2, Jacobs 1, Vaňák 0.
Střelba za 2 body 19/43:19/37, za 3 body 3/16:7/24, TH 14/20:3/7. Doskoky 39:37 (útočné 11:8), asistence 8:16, ztráty 15:17, fauly 14:20.

Nejlepší hráč utkání: Tomáš Pomikálek

Čtvrtiny 16:14, 20:15, 10:19, 15:14

Zdroj: www.bkdecin.cz