Rubriky
Sport Turisti Zprávy

Ústecký kraj dokončí poslední části Labské stezky pro cyklisty

cyklostezka_alesoPříští rok začne poslední, třetí etapa výstavby Labské stezky, po jejímž dokončení bude páteřní cyklotrasa č. 2 podél Labe v Ústeckém kraji zkompletovaná. Stavba několika úseků v celkové délce zhruba 20 kilometrů přijde na více než 52 milionů korun.

Jako první se začne budovat cyklostezka mezi Třebouticemi a Nučnicemi, kde se nyní jezdí po silnici.
„Úsek od Třeboutic po motorest v Nučnicích je pro nás s ohledem na bezpečnost cyklistů při průjezdu Křešicemi prioritní,“ potvrdil náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

Časem se začne stavět i u Velkých Žernosek a Hněvic, kde také nyní část trasy vede po okresce.
„Pro všechny úseky třetí etapy už je vše připravené, k dispozici máme projektovou dokumentaci i stavební povolení. Chceme, aby důležitá mezinárodní cyklostezka byla hotova do avizovaného roku 2020,“ doplnil.

Od pramene řeky k Severnímu moři
Labská stezka vede od pramene do německého Cuxhavenu na břehu Severního moře, měří 1 165 kilometrů. V kraji má 96 kilometrů a její stavba už tu stála 400 milionů korun.

Stejně jako ostatní části bude i ta poslední financovaná díky dotacím. Kraj už podal žádost o 30 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu.

„Předpokládáme, že budeme úspěšní, všechny podmínky jsme splnili,“ dodal Rybák s tím, že kraj za sebe má připraveno 6,6 milionu.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/