Rubriky
Sport Zprávy

Do basketbalové ligy se vrací Nymburk i nadstavba, zkrátí se finále

basket kolinJe rozhodnuto. V příští sezoně se Kooperativa NBL po třech letech vrací k formátu s dvoukolovou základní částí a nadstavbou, pro niž se týmy rozdělí na horní a spodní šestku. Tento systém, který je platný pouze pro nastávající sezonu, si odhlasovaly ligové kluby.

Novinkou je plné zapojení týmu mistrů z Nymburka, jež čeká i Basketbalová Liga mistrů. O účast v základní fázi FIBA Europe Cupu bude v kvalifikaci usilovat JIP Pardubice.

„Kompletní soutěžní program odehrají všechny kluby bez výjimky a tím dochází k výraznému zkvalitnění celé ligy. Osobně bych chtěl za dohodu na tomto formátu poděkovat všem klubům,“ podotkl předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Dalším novým prvkem jsou čtvrtfinálové a semifinálové série hrané na čtyři výhry. Ještě zásadnější změnou projde formát finále, kde se bude hrát jen na dva zápasy doma – venku, a rozhodovat bude rozdíl ve skóre. První utkání se navíc odehraje na palubovce hůře postaveného celku po dlouhodobé části.

Podle stejného principu se bude hrát i série o bronz.

Týmy z 9. až 12. místa po nadstavbě čeká fáze play-out, v níž se utká každý s každým dvoukolově se započítáním výsledků z dlouhodobé části. Poslední tým po play-out pak půjde do baráže se dvěma nejlepšími celky první ligy.

Asociace ligových klubů NBL zároveň ustavila zvláštní komisi, která bude mít za úkol na základě analýzy předložit klubům variantu nejvhodnějšího formátu soutěže pro další sezony, kdy už vstoupí do hry i více než týdenní pauzy na kvalifikace mistrovství Evropy a mistrovství světa. ALK o budoucím formátu rozhodne v prosinci.

Zdroj: iDNES.cz / BK Děčín
Foto: Roman Valenta