Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

V Děčíně začíná floristická soutěž Děčínská kotva. Letos je inspirovaná Karlem IV.

decinska kotva_alesoV Děčíně ve středu 11. 5. začíná tradiční, už 45. ročník, květinářské soutěže Děčínská kotva. Floristé, neboli vazači a aranžéři květin, začali v Děčíně o prestižní titul mistra České republiky soutěžit už v roce 1971. Letošní ročník je inspirovaný 700. výročím narození Karla IV.

Soutěž pořádá Střední zemědělská škola Libverda v Děčíně a letošním tématem je oslava výročí narození Karla IV. V tomto duchu se také ponesou některé z květinových aranžmá.

Všechny soutěže jsou veřejnosti přístupné, takže dámy, které se letos chystají na svatbu, se mohou přijít podívat a třeba i načerpat inspiraci – jednou z disciplín je totiž také svatební dekorace do vlasů.

Floristická soutěž začala 11. května v 10:00 v prostorách obchodního centra Pivovar v Děčíně a potrvá až do 17:30. 12. května pokračuje v jižních zahradách Děčínského zámku a po další dva dny si budou moci všichni prohlédnout výsledek snažení květinových mágů v centru Pivovar.

Kategorie soutěžících jsou dvě: senior, což jsou profesionální květináři a junior – to jsou žáci středních škol. Porota je také rozdělena na dvě části – jedna část bude hodnotit odbornou a vizuální stránku a druhá pak tu technickou.

Přihlášeno je 10 profesionálních floristů a 11 juniorů, takže se bude opravdu na co dívat. Podle programu budou témata květinových aranží opravdu zajímavá – například Ve znamení kříže, (aranžmá květin do kříže), Šperk pro budoucí královnu (svatební dekorace do vlasů) nebo kategorie nazvaná Roh hojnosti (tam se bude soutěžit v květinové kompozici).

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever