Rubriky
Zprávy

Pozorujte sokoly stěhovavé v živém přenosu

České Švýcarsko, 19. 5. 2016 Po uplynulém víkendu, kdy měli zájemci možnost nahlédnout pod vedením ornitologů do skalního hnízda v národním parku České Švýcarsko, se nyní objevuje další možnost, jak sokoly sledovat. Ovšem zcela jiného charakteru. Sokoli si pro hnízdění zvolili budku připravenou na komíně společnosti Termo Děčín a.s. ve výšce 120 metrů. Online přenos zajištěný firmou JAW.cz s.r.o. přináší obrazy z každodenního života sokolích rodičů a jejich mláďat.

(přenos můžete sledovat také přímo na stránkách společnosti Termo Děčín a.s.,http://termo.mvv.cz/cisty-vzduch/sokoli-rodinka-na-komine/)

Komín geotermální teplárny TERMO Děčín pomáhá při záchraně sokola stěhovavého. V roce 2014 byla umístěna na třetí ochoz komínu teplárny na Benešovské ulici ve výšce 120 metrů speciální budka vhodná pro zahnízdění sokola stěhovavého. Nyní zde sokolí pár vyseděl tři mláďata, která může veřejnost sledovat díky unikátnímu umístění kamery přímo na komíně v přímém přenosu na webových stránkách.

„V České republice je to vůbec poprvé, co se podařilo umístit kameru pro on-line sledování sokola stěhovavého přímo do jeho budky. Jsme rádi, že jsme mohli pomoci v projektu záchrany tohoto ohroženého dravce a že se právě v Děčíně podařilo vyvést dokonce tři mláďata,“ uvedl Ing. Pavel Jonáš, předseda představenstva TERMO Děčín.

Partnery projektu jsou Národní park České Švýcarsko, který zajistil výškové specialisty pro instalaci sokolí budky a nadále poskytuje specializované ornitologické poradenství, a také společnost JAW.cz s.r.o., která technicky zajišťuje unikátní on-line přenos přímo ze sokolí budky.

Sokoli, kteří mimo jiné přirozenou cestou snižují počty holubů, jež nejsou v našich městech příliš oblíbení, mají problém v městských aglomeracích úspěšně zahnízdit. Proto na komínech začaly postupně přibývat budky, které dravcům umožňují vyvést mláďata.

Sokol stěhovavý je symbolem ochrany přírody Českého Švýcarska. Tento druh vyhubený plošným používáním pesticidu DDT v zemědělství až do osmdesátých let se do pískovcové oblasti vrátil díky úspěšné reintrodukci počátkem 90. let. Od té doby se i díky přísné ochraně populace sokolů v České republice rozšířila až na 70 hnízdících párů. Těžiště této populace se přitom nachází právě v Českém Švýcarsku, odkud z hnízd každoročně vylétnou zhruba dvě desítky mláďat.


Pozorování sokolů stěhovavých v přírodě: Pro předem registrované zájemce připravuje Správa národního parku České Švýcarsko každoročně pozorování sokolů na hnízdech. Ornitologové během této akce také sdělují zajímavá fakta o životě těchto pozoruhodných ptáků. Foto: Oldřich Moucha

Sokoli stěhovaví v Českém Švýcarsku: Většina hnízd se nachází ve skalách, sokoli však dokáží využít i vhodná nebo vhodně upravená místa ve městech, tak, jako tomu je v případě komína v Děčíně. Foto: Oldřich Moucha