Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci setnuli Orly a ujali se v semifinále vedení 1:0 na zápasy

prostejovBK Armex Děčín vs Ariete Prostějov – 83:73 (28:20, 51:33, 61:57)
Děčínskému celku chyběl pivot Jakub Houška. V hostujícím dresu do utkání nezasáhl rozehrávač Radovan Kouřil.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Landa, Jelínek
Prostějov – Marko, Slezák, Palyza, Norwa, Roseboro

Průběh zápasu:
Na začátku utkání se hrál tempo basket z obou stran. Převahu na startu mače měli svěřenci Pavla Budínského, kteří těžili i z vysoké úspěšnosti střelby za tři body. A právě po trefě Nathana Cartera zpoza perimetru se na konci 8. minuty vyšplhalo vedení domácích již na devět bodů – 23:14. V závěru úvodní periody se sice Orli trochu přitáhli, ovšem trojka Tomáše Vyorala v posledních vteřinách určila průběžný stav na 28:20. Hned v 11. minutě potkala Děčín komplikace, když třetí faul si udělal právě ústřední rozehrávač T-Vyoral. I s touto komplikací si ovšem borci v bílém dokázali poradit a do svého soupeře se ve druhé periodě doslova zakousli. Válečníci měli v této části špílu drtivý tlak, který přetavili v poločasové vedení o 18 punktů, když tečku za úvodní půli udělal koš Filipa Kroutila na 51:33.

Po změně stran se ovšem obraz hry změnil, Děčínští vypadli z role, nedařilo se jim ani na jedné straně kurtu a svěřenci kouče Cholevy to dokázali trestat. Třetí desetiminutovku nakonec Hanáci ovládli poměrem 24:10 – a když hned po startu poslední čtvrtiny řádné hrací doby proměnil jednu šestku David Šteffel, byl rozdíl ve skóre pouze tříbodový – 61:58.

Záhy ovšem Nathan Carter vsítil důležitou trojku a Válečníky opět podržela právě střelba z dlouhé vzdálenosti. Střelecky se rozparádil i po většinu zápasu střelecky mlčící a fauly obtěžkaný T-Vyoral, jemuž zdatně sekundoval Muž Zápasu Jirka Jelínek. Jako rozhodující se nakonec ukázaly právě dvě Vyoralovy slepené trojky v průběhu 35. minuty, díky nimž se domácí odtáhli na 75:60. Prostějov sice v samém závěru skóre mírně korigoval, ovšem Luboš Stria a spol. si již zbytek mače pohlídali – a díky výhře 83:73 se v semifinálové sérii ujali vedení 1:0 na zápasy.

Body: Jelínek 22 (trojky 6/4; TH 6/6), Bažant 14 (6 doskoků; dvojky 5/4; validita 20), Stria 14 (7 asistencí; trojky 4/2), Carter 13 (trojky 3/2), Vyoral 12 (trojky 6/4), Landa 4, Kroutil a Šiška po 2 – Palyza 16 (5 asistencí; TH 8/8), Tomanec 16 (trojky 4/2), Dokoupil 9 (trojky 4/3), Roseboro 7 (9 doskoků a 6 ztrát), Marko 7 (6 asistencí), Šteffel a Slezák po 6, Norwa 4, Sehnal 2; střelba 3 b.: 28/13 (46,4%) – 25/9; střelba 2 b.: 31/14 – 34/14; TH: 19/16 – 23/18; doskoky: 31:38 (útočné 4:10); chyby: 25:20; ztráty: 12:15; asistence: 20:17; týmová efektivita: 93:87; počet diváků: 1200; nejlepší hráč utkání: Jiří Jelínek (Děčín).

Technická chyba: 11. minuta lavička Děčína; 18. Roman Marko (Prostějov).
Nesportovní faul: 38. minuta Luboš Stria (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (trenér Ariete Prostějov):
„Prohráváme 1:0 na zápasy, gratuluji domácím. Zvlášť první půlka se jim vyvedla, za poločas nastřílel Děčín 51 bodů, my jen 33, to už značilo, že jsme nestíhali v obraně. V útoku jsme si nevytvořili kloudnou pozici, když ano, tak to bylo takové jakési ze zbrklosti a moc neuhlazené tak, jak bychom chtěli. V situaci, kdy jsme chtěli přehrávat Děčín, se to nedařilo. Já jsem rád za to, že jsme se po půlce zvedli, trošku jsme si zvykli na to tempo, taky jsme přitvrdili, začali jsme hrát rychleji a padli nám nějaké střely. Tím jsme se po bodové sérii dostali zpátky do zápasu na rozdíl pár bodů. Bohužel zase v poslední čtvrtině, kdy jsme zápas mohli uhrát, tak jsme dostali snad čtyři nebo pět trojek a Děčín se zase uklidnil.“

Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín): „My jsme moc rádi, že jsme ubránili domácí palubovku. Utkání se muselo líbit, bylo tvrdé, bojovné, emocionální. Od začátku se oba týmy do sebe zakously. Já myslím, že první poločas byl z naší strany celkem parádní, především co se týká útoku, protože tam jsme mohli hrát rychle, skórovali jsme z přechodové fáze či z přečíslení a vybudovali jsme si dvouciferný náskok. Ve třetí čtvtině se obraz hry změnil. My jsme hráli staticky, pomalu, do plných, nemohli jsme hrát rychlý protiútok. Prostějov dal nějaké střely – a nebo byl třeba každou chvíli z naší strany faul, tak soupeř házel trestné hody. Postupně ukrajovali, ukrajovali, ukrajovali – a když se dostali na tři body, tak přišel klíčový okamžik, čímž bylo, že Carter dal trojku. Pak jsme dali druhou trojku, bylo to plus devět a mentálně jsme se zvedli. Hlavně díky Tomáši Vyoralovi, který trefil důležité trojky, protože víceméně tři čtvrtiny nehrál. Takže to bylo pro nás důležité, vedeme 1:0 a musíme se připravit na utkání číslo dvě.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta