Rubriky
Zprávy

Děčín vyhlásil nulovou toleranci nepořádných pejskařů

pejskari poctivi_alesoUž zhruba šest týdnů kontrolují děčínští strážníci ve zvýšené míře pejskaře, kteří neuklízí po svých psech. Maximální možnou pokutu za znečišťování veřejného prostranství už dostalo víc než deset z nich.

Přehrajte si celý příspěvek

V půl šesté ráno vyrážejí strážníci na obchůzku sídliště Boletice. Mimo jiné dohlížejí i na to, aby si pejskaři po svých psech uklízeli.

„Pokud vidíme, že někdo po svém psu neuklidil, vyžádáme si jeho průkaz totožnosti a zjišťujeme, proč to neuklidil,“ popisuje mi standardní postup strážník Karel Válek. Slouží už víc než 15 let a za poslední dobu se podle něj situace s nepořádnými pejskaři zlepšila.

Jsou ale i výjimky, kdy mohou strážníci přimhouřit oko. „Máme tu třeba člověka, který je nevidomý. Stejně by ale měl mít k sobě osobu, která by to mohla za něj uklidit…. Nebo to může být člověk, co má problém se zády…“ vypočítává Válek.

Pejskařům hrozí až pětitisícová pokuta

Nejvyšší, tedy pětitisícovou pokutu, zatím dostalo během měsíce a půl zhruba 10 lidí, dalších dvacet zaplatilo pokuty v řádech tisíců. Strážník Karel Válek radí pokuty platit na místě, nečekat do správního řízení.

„Čekat není asi nejlepší volba, protože, pokud není důkazní nouze a přestupek je jasně prokázaný, tak tam hrozí daleko větší pokuta,“ upozorňuje Válek.

„Jsou situace, kdy i takhle vysoká pokuta je na místě – někteří pejskaři po svých psech neuklízí opakovaně nebo navíc v místech, kde je to absolutně nechutné – jako například před školami nebo školkami,“ říká zástupce ředitele městské policie Jaroslav Rychnovský.

O tom, že se situace s nepořádnými pejskaři zlepšila, svědčil i fakt, že jsme zhruba za dvě hodiny žádného pejskaře, který by si po svém psovi neuklidil, nepotkali. Za to jsme potkali asi pět ukázněných.

V boji proti pejskařům pomáhají strážníkům kamery, ale také noví pracovníci – takzvaní správci hřišť. Těch má město deset a zodpovídají za pořádek ve svěřené lokalitě. Fungují tak jako prodloužená ruka strážníků i v případech nepořádných pejskařů.

Autor:  Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Foto: aleso