Rubriky
Dětem Zprávy

České Švýcarsko nabídne více akcí pro školáky

České Švýcarsko, 5. 4. 2016 Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci se Správou národního parku České Švýcarsko nabídnou školám a školkám na území národního parku v letech 2016 a 2017 více programů o přírodě Českého Švýcarska, více exkurzí do národního parku a zajímavé badatelské aktivity, a to vše v rámci projektu: „České Švýcarsko přátelské školám“ [1].

Cílem dvouletého projektu je děti zaujmout pro bádání a objevování v přírodě, pro praktickou ochranu přírody a poznávání regionu s vysokou přírodní hodnotou, jakým bezesporu České Švýcarsko je. Mezi plánovanými aktivitami jsou např. setkání s přírodovědci a jejich prací, včetně názorných ukázek, poznávací exkurze do Českosaského Švýcarska, letní pětidenní programy pro děti z přírodovědného oddílu Ranger, sázení stromů nebo úklidové akce.

V rámci projektu již proběhla například exkurze do lososí líhně v Neustadtu (Německo), naplánována je exkurze na vypouštění lososů v NP České Švýcarsko nebo exkurze k Dolskému mlýnu a na Rysí stezku na Mezní Louce. Projekt je realizován v rámci dotačního titulu podporujícího obce v národních parcích, proto je v Českém Švýcarsku zaměřen na školy v obcích Krásná Lípa, Chřibská a Staré Křečany.

Ani ostatní školy ale nepřijdou zkrátka. Díky dalšímu projektu „Bádání a objevování v přírodě“[2] budou podobné aktivity nabídnuty i školám v obcích, na jejichž katastru národní park neleží.

Ekologická výchova dětí a mládeže je nezbytnou součástí práce s veřejností v národních parcích. Přispívá k posílení sounáležitosti dětí s regionem a přírodou, která je obklopuje, tak aby se v budoucnu, už jako dospělí, ve svém rodišti rády setrvávaly, nebo se sem vracely a zároveň cítily potřebu o něj pečovat.

Jarmila Judová – manažerka projektu, jarmila.judova@ceskesvycarsko.cz

Poznámky:
[1] díky financování z Programu podpory obcí ležících v regionech národních parků (Státní fond životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí ČR)
[2] podpořily Nadace ČEZ a Ministerstvo životního prostředí ČR

Lososí líheň: V rámci Dne vody dne 22. března 2016 děti ze základní školy v Krásné Lípě navštívili líheň, odkud správa národního parku získává malé lososy k vypuštění do Kamenice v NP České Švýcarsko. Na přelomu dubna a května děti pomohou i s jejich návratem do přírody. Foto: Jarmila Judová

Zdroj: www.npcs.cz