Rubriky
Zprávy

Odpad v Děčíně bude dál svážet Pedersen, nově dá práci handicapovaným

svoz odpadu krizovka_aleso_0O svoz odpadu, sběrný dvůr, zeleň a čistotu komunikací se bude v Děčíně starat firma Marius Pedersen. Radnice ji v elektronické aukci vybrala jako nejlevnější. Navíc s ní uzavřela smlouvu, díky níž firma zaměstná i lidi s handicapem.

Ve městě jde o mnohamilionové zakázky. Třeba za odpad a provoz sběrného dvora radnice za pět let zaplatí přes 200 milionů korun. Konkurz na komunální služby byl prvním, v němž se Děčín k sociálně odpovědnému zadávání veřejných zakázek přihlásil.

„Povinností firmy je zaměstnat i určitý počet lidí, kteří jsou na pracovním trhu znevýhodněni. Třeba při svozu odpadu je to pět pracovníků, stejně tak při údržbě zeleně či komunikací,“ uvedla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

V polovině března budou radní vybírat posledního dodavatele, a to na údržbu veřejného osvětlení a dopravně světelné signalizace. Opět v elektronické aukci.

Firma Marius Pedersen dosud poskytovala Děčínu všechny komunální služby. Desetiletá smlouva jí nyní vypršela, radnice s ní teď po aukci uzavře kontrakt na dalších pět let.

Policie se zabývá hospodařením firmy
Hospodařením firmy v Děčíně se zabývají krajští kriminalisté. Vyšetřují velké rozkrádání železného šrotu pocházejícího z rumburského závodu firmy Benteler, který končil v Českých přístavech. Krátce poté, kdy do firmy přišla policie, spáchal sebevraždu tehdejší ředitel technických služeb.

Krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová na dotaz MF DNES odmítla říci, jak se případ vyvíjí a zda už byl někdo obviněný.

„Probíhají procesní úkony podle trestního řádu,“ uvedla bez dalších podrobností.

Autor: kla
Zdroj: http://usti.idnes.cz/