Rubriky
Sport Zprávy

Kapitán zavelel a Válečníci otočili nepříznivý vývoj v derby!

sluneta-usti-nad-labem_foto_valentaBK Děčín vs SLUNETA Ústí nad Labem – 78:67 (24:17, 33:34, 53:53)
Děčínský celek nastoupil do zápasu v kompletním složení. Ústecké družině chyběl hráč na pozici jedna či dvě Darian Hooker a také křídelník Vladimír Hejl.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Jelínek, Houška
Ústí – Čarnecký, Bosák, Barham, Pecka, Abercrombie

Průběh zápasu:
Děčínští hráči vstoupili do zápasu velmi energicky a již během úvodního kvartálu se dostali do dvouciferného vedení, konkrétně na startu 8. minuty po krásně sehraném protiútoku zvyšoval na 18:7 Jirka Jelínek. Ústecký celek ovšem domácím nedovolil pokračovat v takto pestré hře, naopak se zvedl herně a postupně dorovnal i průběžné skóre, když zásluhou šňůry 0:7 na startu druhé periody srovnal průběžný stav na 24:24. Borcům v bílých dresech se sice následně podařilo odskočit na pětibodový rozdíl, ale poslední slovo v první dvacetiminutovce měli nakonec Ústečtí, kteří dokonce zásluhou závěrečné Abercrombieho trefy po útočném doskoku odcházeli do kabin s jednobodovým vedením za stavu 33:34.

Družině Martina Stavěla se povedl také nástup do třetí periody, v jejíž zhruba třech čtvrtinách Válečníky trápilo množství ztrát. Z tohoto průběhu rezonovalo až desetibové vedení Ústí, když na startu 27. po Votroubkově trojce svítil na tabuli stav 40:50. Svěřenci Pavla Budínského ovšem ve zbytku třetího kvartálu zapnuli na vyšší rychlostní stupeň na obou polovinách kurtu – a díky závěrečné trojce Tomáše Vyorala i přes těsnou „defe“ Michala Čarneckého platil po tomto herním období stav 53:53.

Na startu poslední čtvrtiny řádné hrací doby se oba soupeři přetahovali o každý bodík a skóre se překlápělo na obě strany. Důležitým, možná i zlomovým momentem však byla trojka kapitána Jakuba Houšky v polovině 36., po níž se Děčínští odpoutali na 64:57… A když zhruba o dvě minuty později prohnal síťkou další trojku T-Vyoral, byl rozdíl ve skóre již dvoumístný – 73:62. Hostům nepomohl ke zvratu ani další time – a tak se po závěrečné siréně mohli Válečníci společně se svými fans radovat z výhry 78:67, která je zároveň třetím derby-vítězstvím v letošním ročníku Kooperativa NBL.

Body: Vyoral 16 (trojky 4/3), Houška 16 (5 získaných faulů; trojky 3/2; dvojky 6/5; užitečnost 22), Jelínek 14 (6 doskoků; trojky 3/2), Šiška 13 (6 asistencí), Pomikálek 7, Stria 5 (7 doskoků), Bažant a Ježek po 3, Landa 1 – Bosák 21 (5 doskoků i plusových faulů; trojky 4/2), Pecka 13 (8 doskoků – 3 ofenzivní), Jiříček 11, Abercrombie 8 (6 doskoků – 4 útočné), Barham 6, Votroubek 5, Emerson 3, Čarnecký 0 (5 asistencí); střelba 3 b.: 28/12 (42,9%) – 19/7; střelba 2 b.: 27/13 – 48/18; TH: 24/16 – 11/10; doskoky: 34:37 (útočné 5:13); chyby: 16:24; ztráty: 16:14; asistence: 18:16; týmová efektivita: 97:61; počet diváků: 1120; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Nesportovní faul: 39. minuta Andrew Barham (SLUNETA Ústí nad Labem)

Názory trenérů po utkání:
Martin Stavěl (1. asistent kouče SLUNETA Ústí nad Labem): „Gratuluji Děčínu k vítězství. Jsem samozřejmě rád za to, že jsme se byli schopní na děčínské palubovce po těch posledních výkonech držet ve hře po tři čtvrtiny, což si myslím, že bylo pro mnohé překvapení. Snažili jsme se bránit úpornou obranou, zacpávat bednu, což se nám víceméně dařilo kromě prvních tří nebo čtyř minut. Děčín se navíc nemohl trefit. Ve čtvrté čtvrtině rozhodlo to, že nám trochu zvlhnul prach, ale je to samozřejmě způsobené tím, že Děčín trochu utáhl šrouby v obraně. Ze střeleckého trápení, které jsme viděli tři čtvrtiny, Děčín vytáhli dva pivoti třemi slepenými trojkami a vytrhli domácím trn z paty. V podstatě během dvou minut Děčín odskočil z vyrovaného utkání na plus deset. Nechci říct, že utkání už bylo rozhodnuto, nicméně my už jsme neměli mentální ani fyzické síly na to, abychom se do toho zápasu nějakým způsobem ještě jednou vrátili. Ve čtvrté čtvrtině navíc bohužel došlo k několika drobným selháním hráčům, kteří se místo soustředění na hru otáčeli po rozhodčích. Asi si mysleli, že jim rozhodčí něco zpětně pískne.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Za výhru jsme rádi. Samozřejmě jsme řešili, jak budeme vypadat energeticky, poněvadž na rozdíl od Ústí jsme absolvovali náročný program v podobě Hyundai FINAL 4 Českého poháru – a myslím si, že to na naší hře bylo vidět, a to jak z hlediska fyzična, tak z hlediska mentality. Náš výkon byl trochu jako na horské dráze, zhruba 25 minut jsme vypadali velmi těžkopádně. I přes pohodový začátek jsme některými hloupými řešeními v obraně dostali Ústí do hry. Spíš si ale myslím, že důvodem, proč jsme v poločase nevedli vyšším rozdílem, byl náš festival neuvěřitelných ztrát v přechodové fázi, hlavně v protiútocích, které jsme řešili velmi špatně. Ztrátovost jsme měli až neuvěřitelnou, u obou rozehrávačů to vypadalo, že míč je kulatější než obvykle.

Na druhou stranu musím kluky pochválit za to, že do toho dali srdce. A chtěl bych poděkovat i fanouškům, protože oni pochopili, že jsme zrovna v období, kdy nehrajeme úplně nejkrásnější basketbal a že je potřeba se z toho dostat trochu vůlí, trochu srdcem a trochu spoluprací. Ve třetí čtvrtině nám pomohlo několik drobností dotáhnout se a ve čtvrté už jsme hráli velmi pestře, vytváření střeleckých pozic již bylo v pohodě. Když už potom každý trefil koš, vyšplhalo se naše vedení až na 17 bodů a v závěru už se to jen zkorigovalo. Za vítězství jsem rád právě po tom průběhu a po jednom sezonním vrcholu, kterým bylo zmiňované Final 4. Výhru musíme brát se vší pokorou a radostí.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta