Rubriky
Firmy Zprávy

Prodávat vlastní výpěstky bude letos levnější

Trhy Masarykovo náměstíNovou obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za užívání veřejného prostranství schválila rada města v závěru loňského roku. Pěstitelé a drobní výrobci, kteří nechtějí být součástí pravidelných farmářských trhů, nyní mohou prodávat své zboží za výrazně nižší cenu.

Od ledna tedy při prodeji vlastních výrobků či výpěstků na městem schválených tržních místech zaplatí prodejci pouze 10 Kč za metr čtvereční. Ostatní prodejci zaplatí za prodejní místo 40 Kč za metr čtvereční. Tyto poplatky neplatí v době konání farmářských trhů, které probíhají vždy ve středu buď na Masarykově nebo Husově náměstí a organizuje je společnost Český um – Artificiu Bohemicum. „K této změně jsme přistoupili z důvodů oživení trhu. Chceme více podpořit drobné pěstitele a výrobce při prodeji vlastního zboží. Pěstitelé a farmáři, kteří se nechtějí vázat na organizované trhy, tak mohou k prodeji využít naše tržní místa,“ vysvětlila Marie Blažková, primátorka města.

Pravidelné Farmářské trhy se konají vždy ve středu a od podzimu loňského roku se místo jejich konání jednou za čtrnáct dní mění. V lichý týden si občané mohou dojít nakoupit na Husovo náměstí, v sudý týden na náměstí Masarykovo. V době konání trhů má celý prostor náměstí pronajat pořadatel Farmářských trhů. V letošním roce společnost Český um – Artificiu Bohemicum, z.s. plánuje uspořádat ještě sobotní prodejní akce. Lidé se tak mohou těšit na Zabijačkové hody, které se budou konat v sobotu 6. února. Podle organizátorů se návštěvníci mohou těšit nejen na tradiční nabídku zabijačkových výrobků a jídel, ale také na bohatý kulturní program. Další zajímavou akci plánuje společnost na sobotu 28. května. Tento den bude patřit Jahodovým slavnostem, které nabídnou nejen čerstvé jahody, ale také například soutěž v pojídání jahodových knedlíků. Na poslední listopadovou sobotu pak pořadatelé chystají Gurmet market s vysoce kvalitními potravinami a delikatesami nejen domácí výroby, ale také ze zahraničí. Všechny tyto akce se budou konat na Husově náměstí.

Dostupné přílohy:
Obecně závazná vyhláška statutárního města Děčín č. 4/2015, kterou se mění obecně závazná vyhláška statutárního města Děčín č. 12/2010, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, ve znění obecně závazné vyhkášky č. 2/2011, kterou se mění obecně

Zdroj: Magistrát města Děčín