Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoVelmi drahý nákup
DĚČÍN – Děčínští policisté obdrželi během posledního listopadového víkendu kromě jiných oznámení také jedno, které se vztahovalo k nákupu v obchodním domě v Děčíně. Nemile zaskočený zákazník si během svého nakupování odložil svůj batoh s osobními věcmi, doklady, platebními kartami a finanční hotovostí do nákupního vozíku. U pokladny zaplatil a na chvilku pustil nákupní vozík ze zřetele. Na parkovišti při uklízení nákupu mu došlo, že mu něco chybí. To něco pro něj má hodnotu v přepočtu 5.250,- Kč. Z nákupu si odnáší nejen zaplacené zboží, ale také draze zaplacenou zkušenost, jejíž důsledky ho budou provázet ještě nějakou dobu. Policisté případ prověřují s ohledem na přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Nadchází doba vánoční, která se bohužel pojí nejen s příjemnými tradicemi, ale také s velkým shonem a stresem. Buďte obezřetní a dbejte svého majetku více, než obvykle. Vánoční čas bývá žněmi pro lapky a kapsáře, kteří využívají především nepozornosti nakupujících, své obratnosti a míst, kde se pohybuje větší počet lidí. V loňském roce se děčínští policisté potýkali s 1233 prostými krádežemi. Z toho kapesních bylo 76. Letos jich do října letošního roku zaznamenali 754, z toho objasněných je 342. V rámci kapesních krádeží prověřovali ve zmiňovaném období 53 případů.

Snažte se dodržovat následující rady:
Věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo tlačí, snažte se okamžitě vzdálit. Vyhýbejte se skupinám většího počtu lidí.
Svá zavazadla nikdy nespouštějte s očí. Vhodně zvolte zavazadlo s několika způsoby uzavření. Svá zavazadla opakovaně pohledem kontrolujte.
Tašky nebo batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte.
Kabelku noste pokud možno u těla a využívejte různá zapínání. Kabelky přes rameno mějte vždy uzavřené a pod kontrolou.
Peněženku, doklady, mobilní telefony a ostatní cennosti nenechávejte navrchu tašek či kabelek.
Nosíte-li peníze, platební kartu apod. mimo zavazadlo, ukládejte je do vnitřních kapes ošacení, nikoli do zadních kapes kalhot.
Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence a uložte je na jiné bezpečné místo.
Nemějte při sobě větší finanční hotovost. Hotovost nevybírejte předem, ale využijte bankomatů přímo v obchodě. Finance si rozdělte na více bezpečných míst.
Využívejte možnosti bezhotovostního platebního styku. Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte vždy odděleně od samotné platební karty.
Nezadávejte si u platební karty a mobilního telefonu stejný PIN.
Při placení v obchodech nebo vybírání peněz z bankomatů je vhodné si všímat svého, okolí, zejména pak zda tuto činnost někdo nepozoruje.
Kabelky a tašky nenechávejte v nákupních vozících, ale mějte je stále při sobě.
Již zaplacené zboží v nákupních košících nenechávejte bez dozoru.
Při ukládání zboží do zavazadlového prostoru vozidla mějte své věci, zavazadla stále na očích.
Odložíte-li své svrchní oblečení a zavazadla, např. ve vlaku, restauracích, nenechávejte v nich nikdy žádné cennosti. Snažte se mít své oblečení a zavazadla pod kontrolou.
V prostředcích MHD nebo v tlačenici noste ruku položenou na zavazadle.
Neodkládejte zavazadla, oděvy ani nákup do vozidla, pokud se od něj ještě vzdalujete. Auto není trezor!

Další užitečné informace naleznete zde.

Noční povyražení
DĚČÍN – Mladí cizinci si zřejmě přijeli do Čech pořádně zařádit. Provozovatelé ubytování ve Hřensku a na Mezné se v sobotu časně ráno přivolali policisty. Dvojice mladíků se v noci bavila rozbíjením květináčů s tújemi, popelníků a kořenek. Když dorazili na Meznou do svého hotelu, pustili se do zařízení pokoje, ve kterém byli ubytováni. Odnesl to odpadkový koš a výmalba pokoje. Navíc obtěžovali recepční hotelu nevybíravými výrazy. Jelikož se oba výtržníci odmítali uklidnit a neměli se k odstranění následků své neukázněnosti, zasáhla na místě také policejní hlídka. Oba hosty pod vlivem použití donucovacích prostředků přepravili do policejní cely, odkud se po vystřízlivění odebrali k dalším úkonům. Vpodvečer devětadvacátého listopadu letošního roku byli propuštěni na svobodu. Případ je prověřován s ohledem na přestupek proti majetku a občanskému soužití.

Výzdoba vzala za své
VARNSDORF – Majitel rodinného domu ve Varnsdorfu vyšel vstříc vánocům a v závěru letošního listopadu nainstaloval do své oplocené zahrady dekorační světelný strom. Výzdoba vyšla jejího majitele na tři tisíce českých korun. Bohužel , jak se později ukázalo, vánoční osvětlení přilákalo nechtěnou pozornost neznámého vandala. Po jeho zásahu strom na pozemku zůstal, nicméně je z části poničený. Policisté z místního policejního oddělení prověřují všechny okolnosti přečinu porušování domovní svobody a doufejme, že se jim podaří nalézt k objasnění pondělní nepříjemnosti dostatek indicií.

Pro dobrotu na žebrotu
DĚČÍN – Na sklonku letošního listopadu pozval obyvatel děčínského bytu do svého příbytku známého. Nabídl mu svou pohostinnost. Když jej přemohla únava, šel spát. Když se probudil, po návštěvě už nebylo už ani památky. V bytě chyběly osobní věci za bezmála devatenáct tisíc českých korun. Rozčarování je velké. Zkušenost ještě větší. Případem se zabývají děčínští policisté. Především s ohledem na přečin krádeže.

Děčín 1. prosince 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín