Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci setnuli Pardubice a kalendářní rok 2015 tak zakončili vítězně!

knbl-bk-armex-decin---jip-pardubice_foto ludek cerny_principBK Děčín vs BK JIP Pardubice – 74:67 (25:21, 43:39, 55:50)
Děčínský tým nastoupil proti Pardubicím v kompletním složení. Bekse scházel rozehrávač Levell Sanders (dlouhodobě zranění ramene) a také křídelník Josef Potoček (zranění).

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Pomikálek, Landa, Jelínek
Pardubice – Půlpán, Wall, Pandula, Nečas, Švrdlík

Průběh zápasu:
Děčínští hráči vstoupili do šlágru 21. kola velmi dobře a na startu zápasu tahali za delší konec provazu – svou převahu dokázali Děčínští přetavit i do číselné podoby, když na konci 5. minuty po čtyřech bodech Jirky Jelínka v řadě vedli 15:8. Východočeši ovšem nesložili zbraně, zlepšili se především na útočné polovině a zásluhou šňůry 10:2 otočili průběžný stav ve svůj prospěch. Úvodní periodu ovšem uzavřel trojkou s klaksonem na 25:21 Filip Kroutil a vedení si svěřenci Pavla Budínského drželi téměř po celý průběh druhé periody. Vedení borců v bílých dresech se vyšplhalo v polovině druhého kvartálu na sedm punktů, ale v závěru 17. prohnal síťkou trojku Lukáš Kotas a vyrovnal na 36:36. Do kabin šli přesto nakonec spokojenější domácí hráči díky čtyřbodovému vedení v zádech – 43:39.

Po změně stran, konkrétně ve třetí periodě, se Jakubu Houškovi a spol. opět vydařila především prostřední část tohoto herního období, když v závěru 26. uvolnil pod košem Jirku Jelínka vtipnou přihrávkou Ondřej Šiška a po jeho trefě svítil na tabuli stav 52:43. Beksa se ovšem čtyřmi slepenými body Ondřeje Kohouta přiblížila na pětibodový rozdíl, který nakonec vydržel až do konce třetí čtvrtiny, po níž platil stav 55:50.

Válečníci se i ve čtvrté desetiminutovce drželi v solidním odstupu – a když zkraje 36. prohnal síťkou trojku do sestavy navrátivší se kapitán Jakub Houška, zvyšoval za ohromného aplausu po střechu napěchované arény na 65:57. Na dvoumístnou hodnotu se ovšem děčínský náskok nevyšplhal, naopak v závěru 37. po trefě Radka Nečase byl stav 67:63. Po time-outu děčínského lodivoda se ovšem za tři body trefil také křídelník Luboš Stria a hosté již utkání v závěru více zdramatizovat nedokázali. Hráči BK ARMEX Děčín tedy po výhře 74:67 vylepšili svou bilanci na 18×2 a udrželi se tak na čele ligové tabulky!

Body: Jelínek 15, Stria 12 (6 plusových faulů; trojky 4/2; validita 18), Pomikálek 10 (5 F+), Vyoral 10 (5 získaných faulů), Houška 9 (z pole 5/4, dvojky 4/3), Kroutil 6 (trojky 3/2), Landa 6 (12 doskoků – 5 útočných), Šiška 2 (5 asistencí) – Kotas 15 (trojky 6/3, dvojky 2/2), Švrdlík 13, Kohout 11, Nečas 10 (13 doskoků → double-double – ofenzivní; dvojky 4/4, TH 2/2; užitečnost 27), Půlpán 7 (8 asistencí), Pandula 6 (5 ztrát), Wall 5 (6 doskoků); střelba 3 b.: 27/9 – 23/5; střelba 2 b.: 33/14 – 37/19; TH: 34/19 – 21/14; doskoky: 43:39 (útočné 16:12); chyby: 20:27; ztráty: 18:20; asistence: 13:17; týmová efektivita: 80:67; počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín).

Technická chyba: 9. a 12. minuta obě Dušan Bohunický (Pardubice), 14. Ondřej Šiška (Děčín).
Nesportovní faul: 13. Jakub Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Dušan Bohunický (kouč BK JIP Pardubice): „Gratuluji v tomto období Děčínu k vítězství a přeji jim vše dobrého do nového roku. Dneska si myslím, že z pohledu naší hry rozhodly dva faktory, a to bylo v první čtvrtině, kdy jsme dovolili domácím šest trojkových pokusů, a pak ve druhé půli jejich útočné doskoky – tyto dva faktory jsme dnes nedokázali zastavit. Byl to zápas, který se hrál po delší pauze, my jsme ji měli o něco delší. Možná ten výpadek nás stál víc energie právě v těch momentech, kdy se možná lámal zápas, tak někteří hráči na tom nebyli fyzicky tak dobře, abychom mohli některé situace lépe zakončit. To byl určitě klíčový faktor. Jak jsem zmínil, ve druhé půli rozhodly útočné doskoky domácího týmu a určité laxní ztráty v přechodové fázi, kdy jsme darovali domácímu týmu některé jednoduché míče, ani ne z nějakého obrovského tlaku. To jsou asi v krátkosti věci, které musíme zlepšit a na tom dokázat pracovat.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. Předně bych chtěl popřát pevné zdraví všem členům organizace BK JIP Pardubice. Že to bude jedno z těch nejtěžších utkání, to je jednoznačná záležitost, protože skladba obou týmů je řekněme na takové úrovni, že se dá očekávat nelítostný boj – a to se taky stalo. I s ohledem na to, že tady byla minipauza v podobě vánočních svátků. Jak už říkal Dušan, my jsme na začátku trefili pro nás důležité střely z dálky za tři a vypadalo to, že bychom mohli trochu víc roztáhnout křídla v útoku, protože si myslím, že v obraně jsme, až na některé detaily, pracovali celkem solidně. Nicméně vždycky, když jsme si udělali nějaký dílčí náskok, tak nás Pardubice okamžitě dotáhly, protože jsme začali hrát trochu víc staticky a kontrolovaně. Na některých hráčích bylo vidět, že hrají nadoraz a potřebují častější střídání. Dneska bych chtěl kluky pochválit za abnormální bojovnost a trochu toho vícenásobného úsilí, které nám pomohlo ve druhém poločase, kdy jsme doskákali míče. Nejdůležitějším faktorem, který nás brzdil, byla úspěšnost trestných hodů – po třech čtvrtinách jsme měli 15 neproměněných šestek doma – kdybychom je proměňovali s větším procentem, tak bychom se podle mě více uklidnili. Každopádně v nejdůležitějším okamžiku na konci zápasu jsme je proměňovali, kdy jsme se o ně potřebovali opřít. Bylo to vyrovnané utkání a my jsme moc rádi, že jsme touhle třesničkou zakončili nejúspěšnější rok v historii Děčína. Rok 2015 se zapíše jako nejúspěšnější kalendářní rok a můžeme si říct, že to bylo velmi krásné. Přichází rok 2016 a já přeju nám, hlavně hráčům, zdraví, a všem fanouškům obecně taky pevné zdraví a mír.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip