Rubriky
Sport Zprávy

Gladiátorskou řež o krále severu rozsekl v poslední vteřině trojkou Tomáš Vyoral!

sluneta ustiSLUNETA Ústí nad Labem vs BK Děčín – 83:86 (15:21, 36:43, 59:60)
Ústecký tým nastoupil do utkání v kompletním složení. Děčínský kouč nemohl počítat se službami kapitána a centra týmu Jakuba Houšky (zraněný kotník z utkání s Opavou), naopak do sestavy se vrátil po problémech s kolenem křídelník Pavel Bosák.

Základní sestavy:
Ústí – Čarnecký, Barham, Jiříček, Pecka, Votroubek
Děčín – Vyoral, Stria, Pomikálek, Landa, Jelínek

Průběh zápasu:
Válečníci vstoupili do ostře sledovaného (navíc i televizního) klání velmi stylově, dvěma trojkami Jirky Jelínka – a když se v závěru 4. minuty prosadil obloučkem i Luboš Stria, byli Děčínští vpředu již o osm bodů – 4:12. Pandy se sice v polovině 6. po Votroubkově trefě zpoza perimetru přitáhly na rozdíl tří punktů, ale v závěru úvodní čtvrtiny se náskok borců v tmavých dresech opět navýšil. Na startu druhé periody svítil na tabuli stav 15:21 a děčínská převaha v této sekvenci zápasu gradovala – v polovině 13. po úspěšném nájezdu Filipa Kroutila byli svěřenci kouče Budínského v patnáctibodovém trháku. Ve zbytku úvodní půle ovšem Pandy ze svého manka osm punktů umazaly, takže do kabin se šlo za stavu 36:43.

Ústečtí do druhého poločasu vstoupili ve velkém stylu a šestibodovou šňůrou se přitáhli na rozdíl jediného bodu, načež v polovině 25. prohnal síťkou trojku Barham a domácí šli poprvé v zápase do vedení – 50:49. V závěru třetí desetiminutovky se Ústečtí dostali dokonce do vedení o šest bodů, konkrétně na konci 28. po dvou šestkách Čarneckého, ale vydařená závěrečná dvouminutovku uzavřená trojkou Tomáše Pomikálka určila, že do poslední čtvrtiny řádné hrací doby se šlo za stavu 59:60.

Grandiózní podívaná před napěchovanou halou vrcholila ve čtvrté periodě, v níž se oba týmy přetahovaly o vedení a „každý chvilku tahal pilku“ – hlavní roli v závěrečném kvartálu nakonec hrály tříbodové trefy. V závěru 39. se nejprve za tři trefil Tomáš Vyoral – 80:83. Padesát vteřin před koncem napřáhl z velké vzdálenosti Stanislav Votroubek a mířil také přesně – 83:83. Poslední útok zápasu měli nakonec k dispozici děčínští borci, kteří díky další tříbodové trefě T-Vyorala se závěrečnou sirénou z krkolomné pozice urvali výhru 86:83 a s bilancí 17×2 i nadále vedou tabulku Kooperativa NBL.

Body: Votroubek 22 (trojky 7/6), Pecka 20 (8 doskoků a 7 získaných faulů; dvojky 8/8, TH 4/4; validita 31), Barham 16 (4 asistence; trojky 4/2), Čarnecký 10 (9 asistencí; trojky 4/2), Abercrombie 5, Jiříček a Kendrid po 4, Dean 2 – Vyoral 24 (5 plusových faulů; trojky 7/5, dvojky 5/4; užitečnost 28), Bosák 15 (trojky 4/2, dvojky 4/4), Pomikálek 15, Jelínek 13 (trojky 6/3), Landa 7, Šiška 5, Kaša 3, Kroutil a Stria po 2; střelba 3 b.: 19/10 (52,6%) – 34/14 (41,2%); střelba 2 b.: 38/21 – 33/21; TH: 11/11 – 3/2; doskoky: 24:26 (útočné 3:7); chyby: 17:17; ztráty: 11:4; asistence: 17:10; týmová efektivita: 90:91; počet diváků: 1450.

Technická chyba: 20. Michal Čarnecký (Ústí nad Labem).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Na úvod bych rád řekl, že si myslím, že to byla naprosto skvělá reklama pro lidi, kteří mají rádi basketbal a jsem moc rád, že to bylo v televizi. Bylo to výborné utkání, plné zvratů, před plnou tribunou fandících diváků, to je myslím přesně to, co český basketbal potřebuje. Samozřejmě naše výhra s buzzer beaterem Tomáše (Vyorala) určitě udělala větší radost našim divákům, ale kredit Ústí za to, jak dneska hrálo. Před zápasem jsme řešili, jestli budou hrát Jakub Houška a Pavel Bosák a řešili jsme, jak bude vypadat podkošová sestava, ještě pořád improvizujeme. Nicméně si myslím, že náš vstup vypadal tak, jak by vypadat měl. Začali jsme lépe než domácí, vytvářeli jsme si střelecké pozice, které jsme proměňovali, a lépe jsme bránili. Ústí se po našem počátečním tlaku nenechalo zahanbit a několika střelami se vrátilo do hry. Do druhého poločasu vstoupilo Ústí hned agresivně, trefilo první čtyři střely a my jsme se v té chvíli dostali na slepou kolej. V té chvíli nám pomohl navrátivší se Pavel Bosák a také Tomáš Vyoral. Nakonec jsme ukázali lepší stránku, že se o to umíme porvat, že umíme zabojovat. Závěr jsme měli nalajnovaný trochu jinak, ale Tomáš se štěstím trefil vítěznou střelu. Za vítězství jsme po tomto průběhu a výkonu rádi.“

Martin Stavěl (1. asistent kouče SLUNETA Ústí nad Labem): „Gratuluju Děčínu k vítězství. Pavel Budínský utkání shrnul velmi dobře. Hlavní důvod ovšem nebylo, že prohrajete o tři body jednou takovou ,haluzí´. Tím bylo to, že nás od začátku sezony nás trápí hloupé ztráty, což bylo dnes vidět v prvním poločase. Udělali jsme jich hrozně moc a stálo hrozně moc sil držet se Děčínu na dostřel. I přes to, že to utkání bylo vyrovnané, tak Děčín měl kromě asi pěti minut bodově mírně navrch. Jak jsem říkal před utkáním, v současné době se současným týmem můžeme být Děčínu vyrovnaným soupeřem, pokud hráči zahrají na svých 110, 120 procent, což se dneska stalo. Hráči tam nechali všechno, předvedli své maximum a výsledek byl takový, jaký byl. Souhlasím s tím, že je dobře, že se takový zápas dostal do televize. Těch pár dobrých věci si musíme vzít a přetavit je i do dalších zápasů.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta