Rubriky
Zprávy

Do nemocnice v Děčíně lékaře neláká ani byt, děti budou ležet v Ústí

nemocniceDětskému oddělení děčínské nemocnice hrozí, že se od ledna změní v denní stacionář. Chybí mu tři lékaři a nemocnice je musí sehnat do konce roku. Doktory ale k nástupu neláká ani padesátitisícový náborový příspěvek a možnost přidělení bytu.

„Ze šesti lékařů, které jsme měli, tři lékařky otěhotněly. Od ledna se nám nedaří dětské lékaře sehnat v rámci Krajské zdravotní, ani jinde,“ uvedla ředitelka děčínské nemocnice Anna Briestenská.

Dětské oddělení děčínské nemocnice má dvacet běžných lůžek, tři na jednotce intenzivní péče. Pokud se ale změní na denní stacionář, bude děti ošetřovat jen od 7 hodin do 15:30. K hospitalizaci by děti musely do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Pokud během dne přijde nemocné dítě do stacionáře, lékař ho vyšetří a rozhodne o případné hospitalizaci, do ústecké nemocnice ho odveze sanitka. Vyskytne-li se problém v noci, může rodič přivolat záchrannou službu, která rozhodne o dalším postupu, případně s dítětem přijít na oddělení pro dospělé. Neodkladné záležitosti vyřeší tamní lékaři,“ popsala Briestenská, jak by péče o děti od ledna fungovala.

Dalších sedmnáct lůžek je na novorozeneckém oddělení. To by mělo fungovat nepřetržitě dál. Služby by zajišťovali lékaři z jiných nemocnic Krajské zdravotní, pod kterou patří kromě Ústí a Děčína ještě Most, Chomutov a Teplice.

Briestenská dodala, že denní stacionář považuje za provizorní a dočasné řešení. Dětské oddělení vlastní i nadále oprávnění poskytovat lékařskou péči.

Okresní nemocnice lékaře nelákají
Děčínskou nemocnici, stejně jako mnohé další malé, dostává do problémů nedostatek lékařů. Odcházejí do privátních ordinací, případně do zahraničí.

„Však se nám třeba v Irsku posmívají, že jim vychováváme hotové lékaře. Tamní platy v nemocnicích jsou nesrovnatelně vyšší než u nás. Je to chyba českého systému zdravotnictví, říká Briestenská.

Pokud chtějí lékaři pracovat v české nemocnici, vybírají si raději nemocnice krajské nebo kliniky.

„My, okresní nemocnice, jsme při výběru až na třetím místě i přesto, že si u nás mohou lékaři vydělat slušné peníze srovnatelné s privátem. Jenže nemocniční služby jsou časově náročné a lékařova zodpovědnost v nemocnici je mnohem větší než lékaře v privátní ordinaci. Ten, když si neví rady, odešle dítě právě do nemocnice, k odborníkům,“ tvrdí Briestenská.

Boj o to, aby do děčínské nemocnice přivedla nové lékaře, zatím Briestenská nevzdala. Tvrdí, že ho nevzdá do doby, než bude nemocnice stabilizovaná.

„Sice si připadám jako náborová agentura, ale denně obvolám desítky lékařů a lákám je do Děčína, a to nejen na dětské oddělení. S primátorkou jsem hovořila i o možnosti novým lékařům poskytovat byty. Město jich má několik volných,“ dodala Briestenská.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/