Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci odstartovali 2. čtvrtinu základní části KNBL desátou výhrou v řadě!

geosan kolinBK Děčín vs BC GEOSAN Kolin – 86:64 (26:15, 46:33, 71:46)
Děčínský lodivod nemohl v utkání využít služeb křídelníka Lukáše Bažanta (rekonvalescence po operaci kolena). Medvědi se v zápase na děčínském kurtu museli obejít bez rozehrávače Lukáše Rovenského (zranění z utkání první ligy) a perimetrového snajpra Bojana Bakiče (řeší vízové povinnosti).

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška
Kolín – Hunt, Ličartovský, Vocetka, Skinner, Horák

Průběh zápasu:
Kolínští hráči vstoupili do utkání na severu Čech velmi aktivně, ale ve vysokém tempu hráli i svěřenci Pavla Budínského. Ti se poprvé dostali do vedení v polovině 3. minuty po trojce Roberta Landy na 9:8 – a vedení již do závěrečného klaksonu nepustili. Od tohoto stavu až do konce úvodní periody děčínští hráči postupně svůj náskok navyšovali – a po závěrečné trojce Tomáše Pomikálka se dokonce vyhoupl i přes dvoucifernou hodnotu – 26:15. Stejný plejer trápil kolínskou „defe“ i na začátku druhé desetiminutovky – a i díky jeho bodovému přínosu náskok borců v bílých dresech postupně narůstal. Děčínskou převahu korunoval na startu 19. trefou po útočném doskoku Pavel Bosák, po jehož trefě svítil na tabuli stav 46:24. Závěr úvodní půle ovšem vyšel lépe výběru Predraga Benáčka, když hosté díky třem trojkám (postupně se prosadili Ličartovský, Allen a Vocetka) upravili poločasové skóre na 46:33.

Krátce po startu druhého poločasu se Válečníci svému sokovi brzy odpoutali a nedopustili velmi koncentrovaným výkonem na obou polovinách hřiště další zdramatizování zápasu. Svěřenci kouče Budínského bavili fanoušky pohlednými kombinacemi a jejich vedení se postupně vyšplhalo až na sedmdvacet punktů, konkrétně v polovině 27. po trefě Jirka Jelínka platil stav 63:36. V závěrečné čtvrtině řádné hrací doby, do níž se šlo za stavu 71:46, se již na kurtu nic podstatného neudálo. Šanci v dresu Válečníků dostali i hráči širší rotace či ti, kteří obvykle nemají tak vysokou minutáž. Hráči BK ARMEX Děčín tedy utkání dotáhli do vítězného konce a díky výhře 86:64, která byla již desátou za sebou, si s bilancí 10×1 upevnili první příčku v tabulce!

Body: Houška 13 (6 doskoků – 4 útočné), Pomikálek 13, Jelínek 11 (6 doskoků), Vyoral 9 (9 asistencí; validita 21), Stria a Šiška po 9, Landa 8 (7 doskoků; trojky 3/2), Bosák a Kaša po 5, Kroutil a Ježek po 2 – Skinner 13 (7 doskoků a 5 získaných faulů), Ličartovský 11 (4 asistence), Faifr 10 (6 doskoků a 5 plusových faulů), Vocetka 9, Machač 7, Horák 5, Hunt 4 (4 asistence), Allen 3, Aušprunk 2; střelba 3 b.: 27/9 – 16/7; střelba 2 b.: 47/22 – 39/12; TH: 20/15 – 25/19; doskoky: 46:35 (útočné 18:8)!; chyby: 24:24; ztráty: 12:17; asistence: 20:11; týmová efektivita: 108:64 (!); počet diváků: 890; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Predrag Benáček (kouč BC GEOSAN Kolín): „Gratuluju Děčínu k vítězství. Hrál jako vždycky bojovně a s dobrou obranou. My jsme prohráli kvůli špatnému doskoku pod naším košem, ale to je něco, co nás trápí celou sezonu. Prohráli jsme také kvůli špatnému výkonu našeho amerického rozehrávače, jemuž se nedařilo střelecky ani při tvoření hry. Měli jsme 17 ztrát, Děčín měl snad o 30 útoků víc než my – i kvůli našim ztrátám, které trestali lehkým košem. Když se člověk podívá na čísla, tak výsledek je ještě dobrý.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. Já bych chtěl poděkovat svým hráčům za výkon. Měli jsme ke Kolínu samozřejmě respekt, koneckonců to byl jediný tým, který nás v první čtvrtině soutěže porazil. Dalo se od první minuty čekat, že jsme měli trochu zvýšenou motivaci, a jsem rád, že jsme to utkání zvládli. Snažili jsme se solidně bránit, hýřili jsme aktivitou a myslím, že naše hra byla pestřejší – ale hlavně jsme vyvíjeli aktivitu na útočném doskakování a v tu chvíli jsme měli mnohem víc útoků i střel z pole – 74 proti 55 to jasně deklaruje. Solidně jsme pohybovali míčem, vytvářeli dobře pozice a solidně to rozložili na všechny hráče. I 20 asistencí je pěkných, tři z 12 ztrát jsme měli z toho, že jsme vyhazovali někam nad obruč, což se nám ani jednou nepovedlo. Předvedli jsme dobrý výkon a těší mě, že jsme mohli hrát i v netradičních sestavách, v nichž nejsme ani z tréninků zvyklí hrát.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta