Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zahájí sezonu utkáním na horké půdě Kolína

17-10-2012-bc-kolinSezonu 2015/2016 tuzemské nejvyšší soutěže odšpuntují Válečníci utkáním na horké půdě Kolína. Polabský celek bude mít v letošní sezoně co napravovat.

V uplynulé sezoně Kooperativa NBL se svěřenci Predraga Benáčka umístili až na 10. místě (bilance 15 výher a 27 porážek) a do play-off tak nepostoupili. Většího úspěchu nedosáhli ani v Českém poháru, kde jejich putování skončilo v pátém kole po třicetibodovém výprasku na děčínském kurtu (viz níže).

Před nadcházející sezonou sice nedošlo k rošádě na trenérském postu, ale hráčský kádr doznal několika změn. Novou kolínskou rozehrávačskou dvojici tvoří americké duo Jimmie Hunt (přišel z bulharského BC Levski Sofia; jeho největším úspěchem je zisk mistrovské trofeje v německé Bundeslize) a Antoine Allen (přichází z Univerzity of South Alabama – NCAA1).

Na perimetru tým posílil kapitán reprezentačního výběru Černé Hory a střelec prvních bodů tohoto reprezentačního týmu v historii, Bojan Bakič (přišel ze srbského celku Metalac Varljevo; na svém kontě již má vítězství v ukrajinské, polské či lotyšské lize).

Pod koš přišel ex-jindřichohradecký forward Karel Aušprunk a na soupisce figuruje i duo mladých kolínských odchovanců, Lukáš Rovenský a Lukáš Koláčný.

Změny v kádru Kolína:
Příchody: Jimmie Hunt, Antoine Allen (oba rozehrávači), Bojan Bakič (křídlo), Karel Aušprunk (pivot), Lukáš Rovenský a Lukáš Koláčný (oba jsou odchovanci klubu a rozehrávači).

Odchody: Darryl Bryant, Richard Field, Djukan Djukanovič, Martin Sýkora (Jawan Davis, Bryan Hammond, Luboš Moravec a Aleš Chán odešli již v průběhu loňské sezony).

Názor BK Děčín

Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Nový ročník Kooperativa NBL otevřeme utkáním v Kolíně. Kolín, tak jak to již bývá letitou tradicí, bude doma určitě nepříjemným protivníkem, jenž se patrně bude chtít opírat o hru svých nových zahraničních akvizic, jimž vždy zdatně sekundují čeští hráči. Co se týká našeho týmu, my určitě pojedeme s touhou porvat se o výhru, avšak zdravotní otazníky visí nad některými našimi hráči, kteří možná nezasáhnou hned zkraje sezony do hry. Je dobře, že se roztáčí kolotoč zápasů KNBL, neboť nejen pro hráče, ale i pro fanoušky byla herní pauza poměrně velká.“

Jakub Houška (pivot, kapitán týmu): „Čeká nás vstup do nového ročníku ligového kolotoče a musím za nás za všechny říct, že jsme již hodně natěšení. Myslím, že jsme měli velmi kvalitní přípravu, a to jak po tréninkové, tak i po herní stránce, kdy jsme měli možnost změřit síly s opravdu kvalitními soupeři. Možná jsme nevyhrávali tolik zápasů, ale zase jsme byli dobře prověřeni do bojů u nás v lize. V Kolíně nás nečeká nic jednoduchého, ale my bychom chtěli vstoupit do začátku ligy dobře, a tak budeme chtít určitě zvítězit. Doufám, že se dáme v brzké době do pořádku především zdravotně a bude nám přát štěstí stejně jako v loňské sezoně.“

Loňské vzájemné zápasy v kostce:
Základní část Kooperativa NBL:
Děčín – Kolín 75:59 (nejlepší střelci: Houška 17, Bosák 14 – Chán 13, Machač 10)
Kolín – Děčín 76:78 (Chán 20, Machač 12 – Houška a Vyoral po 16)
Děčín – Kolín 86:73 (Tucker 27, Vyoral 16 – Chán a Field po 18)
Kolín – Děčín 71:68 (Bryant 22, Machač 12 – Jelínek 22, Tucker 12)

Český pohár – 5. kolo:
Děčín – Kolín 96:63 (Vyoral 20, Landa 13 – Vocetka 10, Djukanovič a Harčár po 8)

V generálce na letošní sezonu zdolali Horák a spol. tuto středu na domácím kurtu prvoligový celek BA Sparta Praha 84:59 (střelci Geosanu: Machač 14, Ličartovský 13, Aušprunk a Allen po 11, Faifr a Harčár po 10, Bakič, Hunt a Vocetka po 4, Rovenský 3). Týmu chybělo duo Lukáš Koláčný (dlouhodobé zranění) – Ladislav Horák (problémy se zády; proti Válečníkům by ale podle informací na webu kolínského klubu měl nastoupit).

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz