Rubriky
Turisti Zprávy

Netýkavka malokvětá pod Pravčickou bránou

NetykavkaČeské Švýcarsko, 15. července 2015 – Pracovníci národního parku České Švýcarsko v uplynulých týdnech pod Pravčickou bránou vytrhali více než 85 tisíc jedinců netýkavky malokvěté. Tato bylina pocházející původně z údolních oblastí Himaláje byla do Evropy přenesena na přelomu 19. a 20. století, kdy našla uplatnění jako zahradní rostlina. V našich podmínkách se však velice rychle šíří na úkor dosavadní přirozené vegetace. Tento druh netýkavky se dnes vyskytuje také podél přístupové cesty k Pravčické bráně, a to v izolované lokalitě. Opakováním zásahu proti netýkavce v následujících letech správa parku hodlá dosáhnout úplného odstranění tohoto invazního druhu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoletou rostlinu, předpokládáme již v příštím roce výrazné snížení počtu netýkavek malokvětých v této lokalitě,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Současně očekáváme, že se na zasažené místo pod Pravčickou bránou začnou vracet rostliny původní.“

Zastavení šíření invazních druhů a jejich odstranění z biotopů v zájmu zachování životního prostoru pro původní rostliny a živočichy patří k důležitým úkolům správy národního parku. Z tohoto pohledu k rizikovým druhům patří v národním parku České Švýcarsko například borovice vejmutovka či netýkavka žláznatá, z živočišné říše pak mýval severní či psík mývalovitý.

Zdroj: www.npcs.cz