Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Divadlo na zámku

zamecke_divadloV časech minulých hrálo na děčínském zámku důležitou roli divadlo. V letních měsících se tato tradice alespoň na okamžik vrací.

Stálé divadlo na děčínském zámku vzniklo s největší pravděpodobností za časů hraběte Jana Františka Thuna, okolo roku 1719. Původně se zřejmě jednalo jen o konstrukci jeviště a kulisy instalované v tzv. Starém sále. Proto celé 18. století docházelo k průběžným úpravám a vylepšování tohoto prostoru. O tehdejším majiteli zámku, Janu Josefu Thunovi, je známo, že si vydržoval velmi kvalitní a relativně početnou kapelu a potrpěl si na okázalé slavnosti. Můžeme tedy předpokládat, že divadelní sál žil rušným životem. Podle pozdějšího popisu víme, že divadlo zasahovalo přes dvě patra, bylo vybaveno potřebnými závěsy a kulisami. Před vyvýšeným jevištěm se nacházelo orchestřiště, za ním hlediště s lavicemi a nad ním panská lóže.
V 1. polovině 19. století se charakter divadelních produkcí mění. Místo opulentních barokních představení k potěše zámeckého pána přicházejí charitativní představení pro potěchu i užitek obyvatel panství. Hlavními účinkujícími byli většinou majitel zámku, František Antonín Thun se svou rodinou, především dcerou Južou a rodinným přítelem J. Wiethem. Po polovině 19. století potom převzala organizaci dobročinných představení Caroline Seitler, původně herečka německého divadla v Praze, provdaná a usazená v Děčíně.

Definitivní tečku za fungováním zámeckého divadla přinesl rok 1899, kdy byl sál kvůli minimalizaci rizika možného požáru zrušen. Vložením stropu a vnitřních příček vznikla řada nových místností, využívaných mimo jiné jako byty zámeckých zaměstnanců. Dnes zde funguje Zámecká restaurace. Je nutné dodat, že láska k divadlu a herecký talent v rodině Thunů s koncem zámeckého divadla nepominul.

FA_ThunNejlepším příkladem jsou Friedrich Thun, synovec posledního majitele zámku, známý filmový a televizní herec, a jeho syn Max. Ani současná správa zámku nezapomněla na tradici kvalitního divadla. I v letošním roce pokračuje v uvádění shakespearovských představení ústeckého Činoheráku pod širým nebem. Jižní zahrady se tentokrát stanou kulisou historického dramatu Jindřich VI. Mimořádným počinem bude také inscenace Mozartovy opery Figarova svatba v podání interpretů z USA a Kanady ve spolupráci se Severočeskou filharmonií Teplice.

Zdroj: www.zamekdecin.cz