Rubriky
Zprávy

Žena obžalovaná z vražd v nemocnici v Rumburku u soudu odmítla vinu

rumburk_nemocnice_www_nemrum_czBývalá zdravotní sestra Věra Marešová, která čelí obžalobě z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnice v Rumburku, odmítla vinu. Soud případ začal projednávat dnes, Marešová vypovídala. Uvedla, že nikdy nepřekročila hranici lidskosti a že svou práci na jednotce intenzivní péče dělala profesionálně.

Podle obžaloby pacienty jednotky intenzivní péče zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska. Za motivaci vražd obžaloba označila to, že si zdravotní sestra chtěla ulehčit práci.

„Jsem obžalovaná, že jsem překročila hranici lidskosti. Nikdy jsem nic takového neučinila, nikoho jsem nezabila, nikomu jsem nepomohla zemřít. Před soudem to chci všechno dokázat,“ řekla dnes Marešová. Uceleně vypovídá v rámci řízení poprvé před soudem, policii údajně nedůvěřuje.

„Musím konstatovat, že znalecký posudek doktora Matlacha je velmi tendenční. Všechny posudky byly k mému případu vytvořeny účelově na základě objednávky policie a nejsou objektivní,“ prohlásila také obžalovaná.

Na nejasná úmrtí se přišlo loni v červnu po smrti onkologické pacientky na jednotce intenzivní péče v rumburské nemocnici. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii a následně zástavu srdce.

„Velmi těžce se smrt na předávkování draslíkem vyšetří, protože po smrti draslík stoupá a jinak se nedá zjistit. Jediné, co je, že se to srdce zastaví v určité fázi, když pumpuje, ale to může být i z jiných příčin,“ vysvětlil krátce po odhalení nejasného úmrtí doktor Vondráček.

Právě on byl tím, kdo pochybení zdravotní sestry zjistil a nechal udělat kontrolní rozbory. Podle obžaloby zavraždila zdravotní sestra od roku 2010 do roku 2014 šest pacientů. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let, vyplývá z obžaloby, kterou přednesl státní zástupce.

Sedmnáct pozůstalých po poslední oběti z loňského roku požaduje každý jeden milion korun jako odškodné. Další matka jedné z obětí pak žádá 300 tisíc korun. Lužická nemocnice se nepřipojila, podle právního zástupce neumí vyčíslit škodu.

Soud je naplánován na celý tento týden, následně bude pokračovat v srpnu. V případě uznání viny hrozí ženě až doživotní vězení.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever