Rubriky
Zprávy

Jak mě zmlátil, vím až z kamery, říká muž zbitý u herny v Děčíně

policie auto tyrsovka_alesoPřed děčínským soudem vypovídal hlavní aktér červencové bitky před hernou Calipso Zdeněk Jano. Podle obžaloby tam právě on brutálně zbil dvaačtyřicetiletého Radka V. Za těžké ublížení na zdraví mu hrozí až desetileté vězení.

Zatímco Janovi komplicové vypovídali při zahájení soudu veřejně, vazebně stíhaného Jana soudkyně vyslýchala za zavřenými dveřmi. Veřejnost do síně nepustila a jeho výpověď po jednání nepřiblížila.

„Rvačku vyprovokovali lidé, kteří nás už v baru osočovali, že jsme černé svině a i jinak nás rasisticky uráželi,“ tvrdil před jednacím sálem další z obviněných David Czigány.

Tomu společně s posledním obviněným Peterem Horvátem hrozí až dvouleté vězení za výtržnictví a neposkytnutí pomoci, protože společně zbili dalšího muže.

„Hrál v tom roli i alkohol. Kdybychom neměli upito my i oni, ke rvačce by určitě nedošlo,“ tvrdí Horvát. Řekl, že už v baru měl strach, protože cítil, že druhá strana se snaží vyprovokovat konflikt.

„Potom nás před barem oslovili a začala strkanice, která se zvrhla ve rvačku. Zdeněk se pral s jedním mužem, my s dalším. Je pravda, že nás v tu chvíli nijak neohrožoval, ale držel v ruce půllitr a my se báli, že nás s ním praští,“ dodal Czigány.

Nikoho jsme neuráželi, říká svědkyně
Nejhůře z rvačky vyšel Radek V., jehož k zemi složil Zdeněk Jano. „Ani nevím, že skončil na zemi. Naskákali jsme do auta a ujeli,“ dodal Czigány. Těžce zraněného muže prý na chodníku ležet neviděl, protože mu ho zakrývalo auto.

Policejní vyšetřování nepotvrdilo, že by muži v baru Romy rasisticky uráželi. „To ale není pravda, nadávali nám. Začala to jedna blondýna, kterou jsem vůbec neznal,“ brání se Czigány.

Žena přišla k soudu vypovídat jako poškozená i jako svědkyně, do rvačky se totiž také zapojila a dostala ránu. „Bylo mi jasné, že budou tvrdit, že jsme je rasisticky uráželi, ale to není pravda,“ řekla.

Moc si toho nepamatuji, říká napadený
Nejvíce dobitý Radek V. si z rvačky ponese trvalé následky. „Moc si toho nepamatuji. To, jak mě zmlátil, jsem viděl až na kameře u policie. Kdyby mi dal ránu a nechal mě ležet, tak budiž. Jenže on mě ještě několikrát kopl do hlavy. Měl jsem zlámané kosti v obličeji, zuby pryč,“ popsal svá zranění, jež si vyžádala několikaměsíční léčení. I on odmítl, že by Romy v baru jakkoliv provokoval.

Jano má v Děčíně pověst člověka, jenž konflikty vyhledává a pere se. I proto zůstává ve vazbě. Před rvačkou u herny už měl za sebou jeden trest, byl v podmínce a čerstvě znovu obviněn.

Červencová rvačka rozpoutala v Děčíně protiromské nálady. Necelé dva týdny po útoku se v Děčíně konala protiromská demonstrace, dorazily na ni asi dvě stovky lidí.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/