Rubriky
Zprávy

Jak hasiči slaví Vánoce a Silvestra

hasici_alesoHasičské vánoce a oslavy příchodu nového roku jsou odlišné od těch jaké prožívá většina lidí doma v rodinném kruhu. Stejně tak jako jiní zaměstnanci sloužící ve dnech vánočních svátků se i hasiči snaží o to, prožít je v klidu, pohodě a spokojenosti. Oproti běžným směnám se v těchto dnech zvolní ve výcviku a sníží se i objem hospodářských úkolů.

Hasiči se ale nevyhnou pravidelné údržbě techniky a prostředků zejména po zásazích a mimořádných událostech, které se dějí bohužel i v těchto dnech.
Na stanicích se tak jako jinde ozdobí vánoční stromek, dárky se pod ním ale neobjevují. Štědrovečerní večeři si donese většinou každý hasič vlastní, na některých stanicích si u ní posedí společně, někde je to individuální záležitost. Alkohol je samozřejmě tabu, stejně jako při oslavách příchodu nového roku. To se toleruje symbolický přípitek dětským šampaňským.

Většina hasičů si oslavu vánoc v rodinném kruhu posune, tak aby je oslavila společně s nejbližšími a zejména děti nebyly o přítomnost otců „záchranářů“ ochuzeni. Proto je i největším přáním všech hasičů prožít stědrovečerní a novoroční směny v poklidu a ráno se ve zdraví vracet právě ke svým rodinám, ostatně tak jako po celý rok.

por. Ing. Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
Hasičského záchranného sboru
Ústeckého kraje