Rubriky
Sport Zprávy

V Ostravě jsme nezaváhali a počet výher tak zakulatili již na deset!

bk-decin-vs-nh-ostravaNové huti stále chyběl rozehrávačský tandem Adam Číž – Rostislav Dragoun. Děčínský tým nastoupil kompletní, když do sestavy se po zranění kotníku vrátil Luboš Stria; do finální dvanáctky se tentokrát nevešel pivot Dan Hendrych.

Průběh utkání:
V úvodu zápasu se v Bonver aréně odehrával vyrovnaný boj, kterému odpovídalo i průběžné skóre. Odskočit se jednomu z celků podařilo až v závěru prvního kvartálu – a byli to Válečníci, kteří se zásluhou trefy Pavla Bosáka z odskoku odpoutali na začátku 9. minuty na 13:21. Do konce úvodní čtvrtiny jsme si nakonec udrželi slušný odstup – 17:23. A velmi dobře jsme odstartovali i periodu druhou, kdy jsme po trefách Tonyho Tuckera a Jirky Jelínka byli na konci 11. minuty již ve dvouciferném vedení – 17:27. Po time-outu Dušana Medveckého ale domácí hráči děčínský tlak otupili a zásluhou dvou slepených tref Filipa Zbránka srovnali v polovině minuty 13. na 30:30. Od stavu 34:34 se ale obraz hry úplně změnil, když Houška a spol. si díky výborné produkci rozložené na několik střelců zásluhou šňůry 14:3 zajistili poločasové vedení o jedenáct punktů – 37:48.

Po pauze jsme svůj náskok vyšponovali až na čtrnáct pointů, ale Nová huť od stavu 44:58 jako by opět zapnula turbo a díky šňůře 10:0 korunované na konci 17. minuty trefou Muirheada snížila na 54:58. Válečníci však naštěstí ostravskou euforii brzy utnuli a vedení si do konce třetí desetiminutovky udrželi. Před poslední čtvrtinou tak zářil na tabuli stav 57:64. A závěrečná perioda se odehrávala v podobném duchu jako ta třetí – například hned na jejím začátku jsme utekli na dvanáct bodů, ale Ostravští dokázali záhy kontrovat. Závěr utkání sliboval velké drama, když na přelomu minut 38. a 39. snížili domácí po trojkách Zbránka a Jurečky na rozdíl jediného bodu – 75:76. To však byly také poslední body moravskoslezské ekipy v zápase. Koncovku zvládli naši hráči takticky mnohem lépe, navíc byli velmi úspěšní z čáry trestného hodu, čímž trestali fauly domácích. Na 75:79 nás odtáhl košem s faulem Tony Tucker – a stejný hráč dal symbolicky jednou šestkou také pečet na naši výhru 84:75.

Základní sestavy:
Ostrava – Muirhead, Zbránek, Beaumont, Rohde, Dougherty
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Landa, Houška

Body: Rohde 18 (6 získaných faulů), Dougherty 17 (8 doskoků a 6 plusových faulů; užitečnost 24), Zbránek 14, Muirhead 13 (5 doskoků, asistencí i získaných faulů), Beaumont 6, Jurečka 5, Koloničný 2 – Tucker 18 (6 doskoků a 4 asistence), Houška 12 (7 doskoků a 5 plusových faulů; trojky 2/2), Bosák 11, Stria 10, Vyoral 9, Jelínek 8 (7 doskoků – 4 útočné), Jiříček a Landa po 6, Bažant a Kaša po 2; střelba 3 b.: 15/5 – 23/8; střelba 2 b.: 36/23 – 35/18; TH: 25/14 – 29/24; doskoky: 22:36 (útočné 4:15)!!!; chyby: 21:23; ztráty: 10:15; týmová validita: 79:81.

Pozápasové hodnocení děčínského kormidelníka Pavla Budínského:
„Jsem rád za výhru, protože ta se nerodila lehce. Je velmi těžké nastupovat s vědomím, že jsme víceméně totální favorit, protože Ostrava v tuhle chvíli postrádá samozřejmě ústředního rozehrávače Adama Číže. A používá také méně hráčů do rotace. To utkání bylo v různých herních obrazech – v prvním poločase měla hra větší plynulost a spád, tam jsme lépe bránili, získali jsme několik míčů, chtěli jsme hrát protiútok a dostali jsme se v nich i do zakončení. Ale dělali jsme spoustu některých naivních a hloupých rozhodnutí – a ve druhém poločase už to byla hra víc pět na pět, už jsme šanci hrát rychle neměli. Ostrava hrála víceméně zónovou obranu, která ukázala naši druhou tvář, a to je, že když nás někdo zpomalí, tak v tu chvíli jsme statičtí a bojíme se hrát proti této obraně. Neatakujeme prostory, nevidíme volné střelce, a když se k tomu třeba přidá i to, že nedáte některé střely, tak na nás padla nervozita.

Na druhé straně soupeř vycítil šanci, a tak, jak to bývá, dotahoval a dotahoval. A když Luděk Jurečka trefil tu zázračnou trojku s klaksonem z těžké pozice a Ostrava byli minus bod, tak to vzal do svých rukou Tucker a proměnil koš s faulem. A pak jsme víceméně ubránili, respektive tam byla ze strany Ostravy jedna ztráta, kdy míč letěl příliš vysoko na Beaumonta – a to byl asi ten důvod, proč jsme nakonec koncovku zvládli. Jsme rádi, ale výkon nebyl úplně optimální, nicméně takovéhle zápasy, i venku, nás potkávají. Ne každý se s tím umí srovnat, ale výsledek bereme, i když hra z naší strany nebyla líbivá a působivá, musíme zapracovat hlavně na útočné polovině proti zónové obraně.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz