Rubriky
Sport Zprávy

Výborná „defe“ Válečníků byla klíčem k vítězství nad Ostravou

bk-decin-vs-nh-ostravaDěčínský kouč Pavel Budínský měl k dispozici kompletní tým. Kouč Nové huti Dušan Medvecký naopak nemohl počítat se službami Ryleyho Beaumonta a dua mladíků Václav Bujnoch – Adam Urbánek.

Průběh utkání:
Na první trefu do černého v zápase si museli sice diváci počkat až do 3. minuty, kdy prohnal síťkou trojku Tomáš Vyoral, ale jeho trefa byla předzvěstí našeho tlaku na obou polovinách kurtu v následujících minutách. Ten vyvrcholil dvěma proměněnými šestkami Jiřího Jelínka, kterými v polovině 7. minuty zvyšovali již na 15:2. Ostravští hráči nás ale začali zlobit především z rychlých protiútoků, kterými se dokázali přitáhnout až na pětibodový odstup. Tečku za úvodním kvartálem ale udělal trojkou na 20:12 Pavel Bosák, a tím jako by vrátil opět klid do našich řad. Ve druhé desetiminutovce jsme na obranné polovině hřiště ještě více přitáhli šrouby a dovolili Čížovi a spol. nastřílet pouhých osm punktů. Naopak v ofenzivě nás zdobila rychlá hra a přesná zakončení, ve kterých exceloval především Jakub Kaša. Jeho dvě úspěšné dalekonosné trefy (celkem za první půli trefil čtyři) nakonec uzavřely účet první půle na 39:20.

Na startu druhé půle se ostravský tým snažil s výsledkem něco udělat, ale válečnická ekipa mu nedovolila dostat se na dostřel, naopak si v pohodě udržovala dvouciferný náskok. Ten se nám sice v závěru 27. minuty povedlo navýšit po trojce Anthonyho Tuckera až na dvaadvacet bodů, ale hosté záhy sedmibodovou šňůrou větší válečnický trhák odmítli. I přesto jsme do posledního kvartálu vstupovali s pohodlným sedmnáctibodovým vedením. Ve čtvrté periodě se již na děčínském kolbišti nic podstatného neudálo, postupně se do hry dostali i hráči širší děčínské lavičky, kteří nasbírali další cenné zkušenosti. Pečeť na utkání nakonec dal stylově, trojkou, Lukáš Linhart. I díky jeho trefě tak mohli Válečníci se svými skvělými tifosi oslavit výhru 76:55.

Body: Kaša 15 (7 doskoků; trojky 6/5; validita 23), Jelínek 13 (TH 6/6), Bažant 12, Vyoral 11 (4 asistence), Bosák 7 (5 doskoků), Tucker 5, Houška a Stria po 4, Linhart 3, Jiříček 2 – Rohde 16, Dougherty 15 (6 doskoků), Dedek a Zbránek po 6, Goins 4, Číž 3 (7 doskoků i získaných faulů; 5 asistencí), Jurečka 3, Muirhead 2; střelba 3 b.: 32/11 – 19/2; střelba 2 b.: 26/15 – 45/21; TH: 13/13 (!) – 10/7; doskoky: 38:31 (útočné 10:11); chyby: 19:18; ztráty: 13:9; týmová efektivita: 94:55; počet diváků: 940; nejlepší hráč zápasu: Jakub Kaša (Děčín).

 

Názory trenérů po utkání:
Dušan Medvecký (trenér NH Ostrava): „V první řadě Pavlovi i celému Děčínu gratuluji k vítězství. My jsme byli impotentní, co se týče útočné fáze v prvním poločase. Měli jsme nula procent z trojek a pětadvacet procent z dvojek. I když jsme Děčín přestříleli, tak nemůžeme přemýšlet o tom, že bychom Děčínu mohli konkurovat. Ve druhém poločase se to zlepšilo, pouštěli jsme si míč víc z ruky, balon putoval, kam měl. Bohužel naše střelecká nemohoucnost nás dnes stála – asi ne vítězství – ale vyrovnanější zápas. A s tím jsme sem dnes přijeli, že bychom chtěli hrát vyrovnaný zápas. Nevím, zda to bylo výbornou děčínskou obranou, nebo naší nemohoucností v útoku, ale tam jsme zápas ztratili.“

Pavel Budínský (kouč BK Děčín): „Děkuji za gratulaci. Já bych chtěl pochválit svůj tým za předvedený výkon především v prvním poločase. My jsme spíše úporný a defenzivní tým, a myslím, že jsme dnes Ostravu nepustili ke své hře. Hráli jsme podle taktického plánu, čímž jsme si vybudovali zajímavý náskok do poločasu, a naše exekuce byla fajn. Těžko tam hledat mouchy, protože kromě asi šesti či osmi bodů Ostravy jeden na nula, kam jsme je poslali vlastními chybami, tak by to bylo možná ještě zajímavější. Ale dostat 20 bodů za poločas je asi kombinací naší velmi dobré obrany a impotence soupeře, ale myslím, že se k volným střelám nedostali ti nejlepší střelci, a jak to bývá, byla otázka, jak se vyvine druhý poločas. Ostrava má velmi silný útočný potenciál, což jsme viděli v utkání s Kolínem, kde byli neuvěřitelní. Ale i přes 35 bodů inkasovaných ve druhém poločase (byť jsme dělali mentální chyby a nedokázali jsme držet stejnou energii), tak jsme to utkání vyhráli, což je ta nejlepší pozvánka na středeční zápas. Jsem rád, že jsme tuto výzvu zvládli s respektem k našemu soupeři, a výhra je odměnou za velmi pěkný výkon plný energie, pohybu a bojovnosti.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta