Rubriky
Politika Zprávy

Kdo je sociálně slabý? Lidé se ptali vedení města a pracáku

romove decin_alesoNa setkání na Střelnici dorazilo asi 70 lidí, zazněly výzvy ke spolupráci minority a majority.

Jen přibližně sedm desítek lidí dorazilo na odložené setkání vedení města s obyvateli Děčína. Tématem setkání byly problémy s nepřizpůsobivými v Děčíně.

Setkání s obyvateli města se původně mělo uskutečnit ve společenském domě Střelnice již v polovině října. Děčínská radnice jej ale na poslední chvíli zrušila, obávala se údajně toho, že by setkání mohli někteří lidé využít jako předvolební propagaci na účet města.

Účastníky setkání nejvíce trápí bezpečnostní situace ve městě a vyplácení sociálních dávek. Jako problematický vidí také špatný stav domů, ve kterých žijí lidé pobírající sociální dávky.

„Ani jeden z nich nechodí do práce, ale všichni mají před barákem na parkovišti auta, doma počítače. Celý den od rána do večera se tam jen nudí. Já bych chtěla vědět, co znamená sociálně slabí? Když čekají jen desátého na dávky a přitom tam mají bouráky, o kterých se nám ani nezdá,“ řekla na setkání jedna z obyvatelek Rakovnické ulice na Starém Městě. Právě do domu v Rakovnické se v minulých měsících sestěhovalo větší množství lidí žijících z dávek. Jenže podle ředitelky děčínské pobočky úřadu práce Marie Blažkové zákony neznají pojem sociálně slabí. Znovu tak musela vysvětlovat systém vyplácení sociálních dávek.

„V zákoně jsou přesně dané podmínky, kdy se sledují majetkové poměry, kolik lidí v daném bytě bydlí, jaké mají příjmy. Na základě toho se vyhodnotí, zda má člověk nárok na dávky. Na ty má nárok ten, kdo nedosahuje určitých příjmů. A jejich výši stanovil stát,“ vysvětlovala Blažková s tím, že pokud jsou nějaké nejasnosti, spolupracuje úřad práce s policií.

Do diskuze se zapojili také Romové, kteří žijí v Děčíně desítky let. Podle Milana Horvátha největší problémy teprve přijdou.

Celý článek…

Zdroj: decinsky.denik.cz