Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Dny řemesel přilákaly stovky návštěvníků

Dny_remesel_milirČeské Švýcarsko, 30. 9. 2014 – Dny řemesel u Dolského mlýna, které probíhaly od čtvrtka, 25. září do neděle, 28. září. Ačkoli počasí dnům řemesel zejména v první polovině jejich průběhu příliš nepřálo, podařilo se milíř i veškeré pece a sušárny postavit a uvést do provozu. Milíř zapálený ředitelem správy národního parku Pavlem Bendou hořel od čtvrtečního poledne průběžně, kromě dřevěného uhlí vznikaly další dříve nezbytné produkty, jako potaš, smola, dehet či střešní šindele. V provozu byly také jednoduchá sušárna ovoce a chlebová pec. Poprvé za existenci národního parku se u Dolského mlýna také tavila železná ruda v primitivní železářské pícce.

Pro návštěvníky byly připraveny komentované prohlídky areálu někdejší samoty Dolský mlýn, vedené Natalií Belisovou či Václavem Sojkou. Nouze nebyla ani o divadelní představení a hudební vystoupení.

Od čtvrtka do neděle, 28. září, kdy byl milíř rozebrán, akci navštívilo několik stovek návštěvníků. Uhlí z milíře, které má status regionálního produktu Českosaského Švýcarska, bylo z části rozdáno zájemcům, dílem pak převezeno k uskladnění a využití při budoucích akcích. Správa národního parku děkuje všem návštěvníkům za účast a těší se na příští ročník Dnů řemesel.

Zdroj: www.npcs.cz