Rubriky
Zprávy

Třetina mladistvých byla pod vlivem alkoholu

policie akce mladez alkoholPolicisté z jižní části děčínského okresu vyrazili v noci z pátku na sobotu 30. srpna 2014 mezi mládež a podniky v blízkém a vzdálenějším okolí Děčína. Cílem srpnového opatření byly kontroly zaměřené na dodržování zamezení, podávání a prodávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladších 18ti let, dodržování ustanovení zamezující hraní mladistvých na výherních automatech a v případě, že se tak děje, odhalit osobu, jež to mladistvým umožňuje. Kromě zmiňovaných cílů se přítomní strážci zákona zaměřili také na osoby hrající na automatech, kterým jsou státem poskytovány různé druhy sociálních dávek a příspěvků a osoby v celostátním pátrání. Do víkendové akce se zapojilo pětatřicet policistů a pracovnice Magistrátu města Děčína.

Během šestihodinového opatření policisté zkontrolovali šest osobních vozidel a 62 osob. Navštívili jedenáct objektů, především barů, heren a restaurací. V závěru akce zamířili i do oblasti Popovického vrchu, kde se konala neohlášená technoparty. Výzvě k provedení dechové zkoušky všichni oslovení teenageři vyhověli. Některým se v následujících minutách objevil pozitivní výsledek, atak byli za asistence policie předáni zpět do rukou svých zákonných zástupců. Nejvíce naměřili policisté sedmnáctiletému mladíkovi z Jílového, který nadýchal 1,96 promile alkoholu. Z řad slečen se nejvyšší výsledek objevil u sedmnáctileté slečny z Děčína, která nadýchala 1,41 promile alkoholu.

V rámci opatření bylo zjištěno dvaadvacet přestupků, které budou po zpracování předány do rukou děčínských úředníků z Magistrátu města Děčína. Nejčastěji se jednalo o přestupek spojeným s požitím alkoholu. Jedenkrát bylo zjištěno nedovolené přechovávání sušené rostliny. Jeden z účastníků neohlášené akce na Popovickém vrchu neuposlechl výzvy policisty. I jeho prohřešek bude řešit děčínský magistrát. Účastnící nedovolené technoparty v děčínských Popovicích budou čelit následkům přestupku proti veřejnému pořádku a proti majetku.

V souvislosti s pátečním opatřením se policisté zaměřili na níže uvedené překračování zákona:
§ 12 odst. 1 zákona č. 379/2005 Sb.
ust. § 201, 204, 252 zákona č. 40/2009 Sb.
ust. § 30 odst. 1 písmena a,e,f,o,p) zákona č. 200/1990 Sb.

S ohledem na současný trend užívání alkoholu a drog mladistvými budou bezpečnostní opatření prováděna i nadále.

 

Děčín, 2. září 2014
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín