Rubriky
Politika Sport Zprávy

Romský klub vyhrává, aniž kopne do míče. Soupeři s ním odmítají hrát.

fotbal ilustacni obrazek_alesoHráči děčínského romského klubu TJ Junior Roma vyhráli první dva zápasy III. třídy okresního přeboru, aniž by kopli do balonu. Jejich soupeři s nimi totiž odmítli hrát. Raději kontumačně prohráli a zaplatili pokutu za to, že k utkání nenastoupili.

„Za tím, že s námi dneska nikdo nechce hrát, vidím jen rasismus. Nikde ve světě se nestalo, že by týmy nenastoupily proti soupeři, který má jinou barvu pleti. Nahrává tomu všeobecná nálada, která je nepříznivě naladěná proti Romům,“ zlobí se trenér TJ Junior Roma Pavel Horváth.

Hrát s jeho týmem odmítl Františkov nad Ploučnicí a o uplynulém víkendu i Rybniště. Sekretář okresního fotbalového svazu Ladislav Šefčík odmítl, že byl důvodem rasismus.

„Vedení klubů mělo obavy z toho, že by mohlo hlavně mezi diváky dojít k nějakým nepředloženostem. Hráčů se nebojí,“ řekl Šefčík.

Vysvětlení, že týmům jde o blaho diváků, však má trhliny. O klid na tribunách se jednak má postarat pořadatelská služba, která by měla v případě nutnosti dostat posily, ale hlavně ani samy kluby se netají tím, že problém pro ně představují hlavně romští soupeři.

„Nikdo si neumí představit, jak je jejich hra agresivní, jak jsou vulgární. Raději zaplatíme pokutu, než bychom s nimi hráli,“ uvedla například sekretářka fotbalového klubu v Rybništi Jaroslava Fišerová.

Aspoň bychom se jich zbavili, „přejí“ Romům postup soupeři
Pokuta za neodehraný zápas činí tři tisíce korun a podle Fišerové ji zaplatí všechny kluby, snad až na jeden. „Nikdo s nimi hrát nebude, všichni se bojí,“ tvrdí rybnišťská sekretářka.

Zápas s TJ Junior Roma hodlají odehrát fotbalisté Dolních Habartic. „My jsme s nimi nikdy problémy neměli. Sehráli jsme i několik přátelských utkání a vždycky v pohodě. Sami máme v týmu tři Romy,“ uvedl sekretář klubu Vladimír Boháč.

Doplnil, že mezi kluby putovala petice, aby k zápasu s TJ Junior Roma nenastoupil žádný z nich. Habartický klub ji ale nepodepsal. První zápas s Romy odehrají Dolní Habartice v listopadu v Děčíně. Boháč věří, že bude férový, bez agresivity a urážek mezi hráči i diváky v hledišti.

Pokud by fotbalisté TJ Junior Roma vyhráli kontumačně většinu zápasů, postoupí do vyšší fotbalové třídy. „Nám ostatním by to vůbec nevadilo, alespoň bychom se jich zbavili,“ poznamenala sekretářka Rybniště Fišerová.

Klub nehrál od roku 2011, kdy se hráči servali
Romští fotbalisté v soutěži chyběli tři sezony. V roce 2011, tehdy pod názvem FC Roma Děčín, se totiž romští hráči servali se soupeřem, na hřišti musela zasahovat policie a klub dostal pokutu pět tisíc. Tu uhradil až letos, a tak mohl opět začít se zápasy.

Trenér Horváth nepopírá, že klub byl vyloučený oprávněně. Rvačku tehdy skutečně vyprovokoval jejich fotbalista (o rvačce zde). „Dneska jsme jiný tým. Máme mladé hráče, kteří chtějí hrát a hlavně ostatní porážet,“ dodal Horváth.

Svazu se podle svých slov zaručil, že na hřištích bude klid. „Vidíte, stejně to nepomohlo. Od ostatních je to nefér, o postup díky kontumačně vyhraným zápasům nestojíme,“ dodal Horváth.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/