Rubriky
Zprávy

Rodině z vybuchlého domu pomáhá celé město, brzy chce začít stavět

výbuch plynu Jílové (2)Rodina Fialova ze zničeného domu v Jílovém na Děčínsku přebývá na ubytovně. Dům jim před dvěma týdny srovnala se zemí exploze plynu, výbuch stavbu kompletně zničil. Fialovi ale odklízejí sutiny a chystají se na stavbu nového domu.

„Sedět tu s hlavou v dlaních a brečet, by ničemu nepomohlo,“ tvrdí sedmačtyřicetiletý Petr Fiala. Spolu s manželkou Jitkou a synem Petrem v pátek parcelu obhlíželi. Číslo popisné domu už je vymazané z katastru nemovitostí a teď zdobí na zahradě vnučky domek na hraní, který ničivému výbuchu unikl, stejně jako bazén za domem.

„Zbyla nám parcela a my už víme, co na ni postavíme. Bude to přízemní domek, dneska tu byl stavitel. O všechno se postará,“ těší se manželé. Bydlet by chtěli do konce roku, záleží však na úřední mašinerii, jak rychle vyřídí všechna potřebná povolení ke stavbě.

Dům byl pojištěný, a tak nějaké peníze už rodina od pojišťovny dostala, další dorazí po skončení vyšetřování. Policisté totiž stále zjišťují, zda je za výbuch bezprostředně odpovědný konkrétní člověk.

Výbuch původní dům zcela zdemoloval, tlaková vlna vrhla stavbu směrem do ulice. V době exploze naštěstí nikdo nebyl uvnitř, přesto bylo zraněno sedm lidí, kteří postávali před domem a čekali na odstranění závady na plynovém potrubí.

Rodina bydlí na ubytovně, míří ale do paneláku
Nejhůře na tom byl soused, který má po těle na čtyři desítky ran. Tragédii bude připomínat pietní místo. „Zachránili jsme ze sutin stromky a zasadili je tady přes silnici, každý rok se tu 26. července sejdeme a oslavíme, že jsme všichni přežili,“ smějí se manželé.

V prvních dnech po výbuchu se v Jílovém zvedla vlna solidarity. Přicházeli lidé, známí i neznámí, dávali Fialovým peníze, oblečení a další potřebnosti. „Nám z vybavení opravdu nezbylo vůbec nic, ale zachránili jsme alespoň vzpomínky, protože se nám povedlo v sutinách najít všechny naše fotografie,“ říká Petr Fiala.

Dnes Fialovi bydlí v ubytovně policie. Jsou totiž oba jejími civilními zaměstnanci a zaměstnavatel se o ně postaral. „Už tam ale dlouho nebudeme, kamarád nám půjčil byt tady v Jílovém, v paneláku a můžeme zůstat, jak dlouho budeme potřebovat,“ vysvětluje Jitka Fialová.

Autor: kla
Zdroj: http://usti.idnes.cz/