Rubriky
Zprávy

Kvůli bouřkám hořel na dvou místech les

Pozar_Zadni DoubiceČeské Švýcarsko, 4. 8. 2014 – Následkem bouřek, které v uplynulých dnech zasáhly také národní park České Švýcarsko, vznikly v lesích národního parku dva malé lesní požáry. V posledním červencovém týdnu hořel na ploše zhruba 50 čtverečních metrů les u Srbské Kamenice, prvního srpnového dne hasiči uhasili oheň na ploše asi 30 čtverečních metrů u památníku Pochodu smrti v Zadní Doubici. Zásahy od blesku, které se však obešly bez následného požáru, jsou známé také z dalších míst v národním parku. Správa parku v souvislosti s bouřkami nabádá k opatrnosti také návštěvníky.

“Díky včasnému odhalení ohně a zásahům hasičů se požáry nemohly rozšířit, významné škody proto nevznikly,” říká Jan Drozd, ředitel odboru péče o ekosystémy Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Kromě lesních požárů mohou bouřky být také hrozbou pro návštěvníky národního parku, proto doporučujeme, aby při plánování výletů možnost bouřky zohlednili.”

Výlety by proto měli turisté plánovat také s ohledem na aktuální předpověď počasí. Pokud návštěvníky blížící se bouřka přece jen zastihne v terénu, neměli by se zdržovat zejména na vyvýšených místech či vyhlídkách, ani hledat úkryt pod solitérními stromy, při patě skal, ve skalních dutinách či pod skalními převisy, kde jsou vzdálenosti k nejbližší stěně včetně stropu a vchodu menší než dva metry. V případě skal se za bezpečnou zónu naopak považuje oblast od dvou do zhuba patnácti metrů od paty skály. Doporučené chování pro případy bouře turisté najdou napřílad na internetových stránkách www.zachranny-kruh.cz.

Zdroj: www.npcs.cz