Rubriky
Turisti Zprávy

Dobrovolní hasiči očistí Hladový kámen

hladovy-kamen-decinV sobotu 28. 6. 2014 se hornožlebští hasiči pustí do boje s nánosy bláta a kamení okolo Hladového kamene. Jedná se o skalisko v řečišti Labe, do kterého děčínští obyvatelé od nepaměti tesají značky, letopočty i nápisy svědčící o nízkých vodních stavech.

Nejstarší čitelný záznam pochází z roku 1616, starší letopočty 1417 nebo snad 1473 byly sedřeny plavidly, která v blízkosti kamene příležitostně kotví.
Kámen letos vystoupil z Labe podstatně dříve než v předchozím roce. Aktuálně je čitelná část nápisu „Neplač holka, nenaříkej, když je sucho, pole stříkej“, který nechal do kamene vytesat nejspíše v roce 1938 majitel továrny na pumpy Sigma, pan František Sigmund, jako nenucenou reklamu. Slogan poukazuje na stav vody okolo 130cm a je obměnou staršího „Wenn du mich siehst, dann weine“ (Spatříš-li mne, zaplač). Pokud se hasičům podaří Hladový kámen vysvobodit z naplavenin, mohl by být vidět i tento německý nápis. Práce začnou v sobotu 28.6. okolo 9:00.

Hladový kámen je do jisté míry turistickou atrakcí (jedná se o jednu z nejstarších hydrologických památek na Labi), jeho vynoření z Labe je však symbolem strádání (poklesu obživy lodníků) a neúrody. Proto doufejme, že se pod hladinu zase brzy schová. Kdo se o tom chce přesvědčit na vlastní oči, nalezne kámen na levém břehu Labe, cca 100 m po proudu od Tyršova mostu. Nejlépe přístupný je z parkoviště pod nábřežím.

Zdroj: www.idecin.cz