Rubriky
Zprávy

Děčínští hasiči očistili Hladový kámen, nánosy bahna ho zakrývaly od loňských povodní

hladovy-kamen-decinDobrovolní hasiči v pátek očistili děčínský Hladový kámen, nejstarší hydrologickou památku ve Střední Evropě. Nánosy bahna ho zakrývaly od loňských červnových povodní. Lidé na něm vyznačovali období sucha, a tedy i nedostatek práce a hlad.

Hladový kámen se pro místní stal tak trochu mytickým. Mnoho lidí v Děčíně o něm slyšelo, ale většina z nich přesně neví, kde ho hledat.

Pískovcové skalisko, které při nízkém stavu vody v Labi vykukuje ven, je nejstarší hydrologickou památkou ve Střední Evropě. Od roku 1616 do něho lidé tesali rysky s letopočty, které označovaly období sucha, a tedy i hladu.

„Symbolika není jenom v tom, že je málo vody a není úroda. Vzhledem k tomu, že město bylo vždycky šífácké. Znamenalo to tedy i to, že nemohou jezdit lodě, nepokvete obchod a v Děčíně nebude práce pro místní lodníky,“ popisuje Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

Audio – Přehrát

Od loňských povodní byl Hladový kámen zanesený bahnem. Pět dobrovolných hasičů ho čistilo více než tři hodiny.

„V rámci měsíčních kontrol se provádí jednou nebo dvakrát za měsíc kontrola čerpadel, která by měla minimálně půl hodiny běžet. Toho jsme využili na odkrytí Hladového kamene,“ přiblížil šéf dobrovolných hasičů z Horního Žlebu u Děčína Jaroslav Podlipský.

Depresivní německý nápis z roku 1616, který hlásá: Spatříš-li mě, zaplač, je stále pod vodou. Veselejší český nápis: Neplač holka, nenaříkej, je-li sucho, pole stříkej, už je ale z části očištěný.

Turisté najdou hladový kámen na levém břehu Labe kousek pod Tyršovým mostem do doby, než opět začne pršet.

Autor:  Iva Zítková, Anna Kottová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever