Rubriky
Zprávy

Obviněný starosta i místostarosta ve vazbě zůstanou na rumburské radnici

Rumburský starosta Jaroslav Trégr, obviněný policií kvůli zneužití dotací ve fotbalovém klubu, zůstává ve funkci. Stejně tak jako místostarosta Darek Šváb, který je nyní ve vazbě kvůli vydírání strážníků. Rozhodli o tom zastupitelé na mimořádném jednání. Výsledek dvě stovky lidí v přeplněném sále rozčaroval.

Po bouřlivé diskusi bylo 9 hlasů pro odvolání Trégra, 3 proti a 8 se zdrželo hlasování. „Jde jim jen o koryta a moc,“ znělo z hloučku lidí, kteří ihned ze sálu odešli. Zastupitelé neodvolali ani místostarostu Darka Švába.

Svolání mimořádné schůze k odvolání starosty Trégra a místostarosty Švába navrhlo 12 zastupitelů, kterým vadilo, že město reprezentují obvinění lidé, z nichž jeden je dokonce ve vazbě. Starostu obvinila policie, že jako fotbalový funkcionář využil dotace na klub jinak, než měl.

A místostarosta Darek Šváb je od 19. prosince ve vazbě kvůli zastrašování strážníků. Obviněn byl původně z útisku strážníků a podněcování k trestnému činu, později bylo toto obvinění rozšířeno i o jejich vydírání, za což mu hrozí až osmileté vězení.

Z vazby nemůže místostarosta řídit město
Už před zahájením zastupitelstva přišli naštvaní lidé s peticí za odvolání dvou nejvyšších mužů radnice i dalších příznivců Švába. „Lidé dlouho museli mlčet, demokracie nefungovala. Je na čase s tím něco udělat, rekonstruovat vedení města a zbavit se lidí spojených s místostarostou,“ řekl iniciátor petice Josef Zíbner.

Lidem vadí třeba i úvěr 60 milionů, kteří si zastupitelé na minulém zasedání odklepli. Z peněz se má revitalizovat například náměstí, parky nebo postavit silnice kolem městského bazénu k nemocnici. „Je to zbytečně drahé. Brzy budou volby, tito lidé skončí, tak proč by nové vedení mělo dluhy přebírat?“ míní Zíbner.

Obvinění Švába, který z věznice těžko může řídit město, jak upozornili zastupitelé, není jediným problémem. V rumburské Lužické nemocnici, které šéfoval, v pátek úřadovala hospodářská policie. Odvezla si řadu dokumentů o hospodaření nemocnice. Co přesně ze špitálu zmizelo, policie vzhledem k vyšetřování odmítá říci. „Mohu jen potvrdit, že policie prohledávala i kancelář ředitele nemocnice,“ řekla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Místostarostu nevyšetřuje policie poprvé
Švába se chce zbavit i děčínská ČSSD, která příští pondělí rozhodne, zda mu pozastaví členství.

Šváb je už 15 let místostarostou Rumburku a ve Šluknovském výběžku si vybudoval velmi silnou pozici. Často se však kvůli tomu dostával do konfliktů. Třeba v srpnu 2004 mu tři muži podpálili auto. Podle soudu si žháře najal Švábův oponent a čin souvisel s investicemi a zakázkami.

O Švábovy aktivity se policie zajímala na podzim 2011, kdy rozdělil zakázku na rekonstrukci devíti mostů pro každý zvlášť a díky tomu nemusel zadávat výběrové řízení, ale mohl oslovit vybrané firmy rovnou. To se nelíbilo tehdejšímu starostovi a senátorovi Jaroslavu Sykáčkovi, který zadal nákup softwaru na lepší kontrolu veřejných zakázek. Ten ale radnice dodnes nepoužila, protože Šváb naopak považoval nákup softwaru za netransparentní a jeho využití zablokoval.

To vyvolalo otevřený spor mezi Sykáčkem a Švábem. Místostarostovi přívrženci získali takovou převahu, že Sykáček v květnu 2012 raději sám odstoupil. Nebyl prvním starostou, který rezignoval, protože už dál odmítal spolupracovat se Švábem. Před Sykáčkem to v roce 2002 udělal i Jan Sembdner.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz