Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vezou z Ostravy velmi cenné vítězství!

basketbal_nbl_bk_decin_-_nh_ostravaNáš celek po delší době nastoupil do zápasu kompletní, když do sestavy se vrátil uzdravený rozehrávač či menší křídlo Tomáš Vyoral; ve 22. minutě však bohužel musel ze hry odstoupit Luboš Bartoň. Kormidelník Nové huti Dušan Medvecký měl k dispozici devět hráčů, když z talentovaných mladíků mu scházeli například jeho syn Michael Medvecký, jmenovec svého slavného otce Marek Stuchlý nebo Jiří Dedek.

Průběh zápasu:
Po úvodním rozskoku se v Bonver aréně jako první dokázali prosadit hráči Děčína, když síťkou prohnal trojku Robert Landa. Úvodní body z jeho rukou jako by vnesly do našich řad určitý klid a po dvou porážkách v řadě i potřebnou dávku jistoty. Z tohoto tlaku jsme vytěžili osmibodový náskok, když v polovině 5. minuty po asistenci Luboše Strii skóroval Matej Venta – a za stavu 4:12 si vybral ostravský kouč první time v zápase. Po jeho skončení se sice Ostravané zásluhou sedmibodové šňůry přitáhli zkraje minuty 7. až na rozdíl jediného bodu po koši Ruacha – 11:12, ale zbytek úvodního kvartálu již opět ovládli Válečníci; dostali jsme se dokonce až do dvouciferného vedení, o které nás sice posledním košem připravil Willman, i přesto jsme však po úvodní čtvrtce vedli o osm punktů – 15:23.

Hned zkraje druhé periody jsme náš náskok natáhli opět na dvocifernou hodnotu zásluhou košů Pavla Bosáka a Jakuba Houšky – 15:27, ale hráči moravskoslezského celku jako by v dalších minutách opět zapnuli na vyšší rychlostní stupeň. V režii domácích tak jednoznačně byla sekvence až do poloviny 17. minuty, kdy skóroval point guard Ruach a snížil na 29:31. Stejně jako v první čtvrtině i závěr té druhé opět patřil družině Pavla Budínského, když hlavně zásluhou tria Bartoň – Stria – Houška jsme opět získali uklidňující náskok. Po úvodní půli nakonec svítil na tabuli stav 32:42.

Po návratu z poločasové pauzy se Venta a spol. dostali velmi brzy do správného rytmu a pokračovali ve velmi dobrém výkonu z konce prvního poločasu. Na začátku 24. minuty jsme byli stále v plusu deseti punktů po jedné šestce Boba Landy – 36:46, ale během následných tří minut se naše vedení vyšponovalo až na dvacetibodovou hranici, když na 37:57 upravil skore zkraje 27. minuty dvoubodovou trefou Matej Venta. Do konce třetí desetiminutovky sice hráči Nové huti z našeho náskoku dva bodíky ukrojili, i přesto nás však před poslední čtvrtkou řádné hrací doby hřálo luxusní osmnáctibodové vedení – 46:64.

Svěřenci Dušana Medveckého se však ani za tohoto, na první pohled bezvýchodného stavu, nechtěli vzdát a prodat svou kůži lacino. Díky šňůře 10:2 korunované Ruachovým košem se hned zkraje čtvrtého kvartálu, respektive v polovině minuty 34., přiblížili na deset bodů – 56:66. V dalších minutách dokázali Jurečka a spol. ještě další dva body z manka ubrat, ale hranice osmi bodů již byla pro domácí nepřekonatelnou. Poslední hřebíček do ostravské rakve pak zatloukl smečí Bobo Landa minutu a jednu vteřinu před závěrečnou sirénou, čímž nás odtáhl na rozdíl čtrnácti pointů – 64:78. Poslední body tohoto utkání, možná trochu paradoxně, zaznamenal ještě loni naše barvy oblékající křídelník Admir Alič. Ani jeho koš však již nic nezměnil na tom, že z moravskoslezské metropole si odvážíme po dvou porážkách v řadě důležité vítězství, které má konečnou hodnotu 80:68.

Základní sestavy:
Ostrava – Ruach, Zbránek, Alič, Folker, Willman
Děčín – Venta, Stria, Bartoň, Landa, Houška

Body: Ruach 11 (+ 6 získaných faulů), Willman 11 (+ 7 doskoků – 4 útočné), Folker 11 (+ 8 doskoků – 5 útočných; 6 F+), Číž 10 (dvojky 4/4), Alič 9, Jurečka 8, Zbránek 4, Stehlík 2 (+ 6 doskoků), Pelikán 2 – Landa 17 (+ 10 doskoků -> double-double; z pole 8/5, trojky 4/2; 6 F+; užitečnost 25), Venta 12 (+ 4 asistence), Stria 11 (+ 4 asistence), Houška 11, Bosák 8, Vyoral a Soukup po 6, Bartoň 5, Jiříček a Kaša po 2; střelba 3 b.: 26/3 – 18/6; střelba 2 b.: 41/23 – 34/21; TH: 22/13 – 31/20; doskoky: 33:35 (útočné 15:8); chyby: 25:22; ztráty: 14:16; týmová validita: 49:92; počet diváků: 950; nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín).

Rozsáhlou fotogalerii ze zápasu naleznete na http://nhbasket.rajce.idnes.cz/131116_NH_Ostrava_vs._Decin/.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta