Rubriky
Zprávy

V Děčíně vznikla další úspěšná školní prodejna, po květinářství je ve městě i cukrárna

zmrzka_alesoVěnečky, vánoční cukroví, pečivo, sazenice stromků nebo aranžmá květin. To všechno dokážou vyrobit studenti děčínských středních odborných škol. O jejich produkty je čím dál větší zájem. Zákazníky lákají příznivé ceny a kvalita. Vlastní prodejnu měla dlouhou dobu jen zemědělská škola Libverda. Nedávno se k ní přidala i střední škola řemesel a služeb na Ruské ulici se svou cukrárnou.

„Na těch 180 si to pohlídej a prosím tě připrav si marmeládu, aby se mohl hezky dokončit ten výrobek. Ten cheescake někdo hlídá?“ Učitelka odborného výcviku Renata Kohoutková rozdává úkoly ve školní cukrárně. Při práci si někdy najde čas i studenty prozkoušet. Teorie a praxe se tak snoubí za plného provozu.

Cukrárna má otevřeno od září. Vyzdobili ji budoucí fotografové, nábytek vyrobili budoucí truhláři, prodávají tu budoucí prodavačky. Už teď je oblíbená a stálí zákazníci přivádějí své přátele.

 

 Už dvě děčínské střední školy mají ve městě školní prodejnu. Natáčela tam redaktorka Iva Zítková – PŘEHRÁT

 

„My jsme tu dneska poprvé a já jsem zírala na ceny, protože jsem si myslela, že jim tam chybí jednička před těmi číslicemi. A bylo to moc dobré. Mám ráda indiánky a tenhle je skoro jak od maminky,“ pochvaluje si paní Eva. „A hlavně je to podle originálního receptu, žádný šmudla to neošidil,“ dodává pan Petr.

Ředitel školy Milan Soukup upozorňuje, že v cukrárně se dbá na kvalitu. „Děláme výrobky podle tradičních receptů, musíme učit žáky, aby tam dávali správné suroviny, aby to odpovídalo všem normám. A já bych řekl, že to žáci pečou i s láskou. Mnozí,“ říká.

Letité zkušenosti s prodejem vlastního zboží má i děčínská zemědělská škola Libverda. „Máme tady vlastní produkci květin pokojových i z botanické zahrady, vyrábíme různá aranžmá. Třeba na dušičky vypichované misky, kříže srdíčka, co se tak prostě na hrob dává,“ vyjmenovává aktuální sortiment Zuzana Jarešová, která v prodejně studenty vede.

Studenti si díky prodejně vše vyzkoušejí i v praxi, nejen prodej a aranžování, ale i péči o květiny. „Teď dlouho nepršelo. Proto zaléváme tady a mělo by se zalévat i na zahradách,“ radí studentka Petra. Potvrzuje tak slova své učitelky.

„U nás si studenti opravdu sáhnou na tu práci a vědí, co je potřeba pro ty rostliny. Potom budou moci v obchodě skutečně prodávat a dávat rady zákazníkům,“ shrnuje Zuzana Jarešová hlavní účel prodejny.

Podle odborníků smysluplná praxe dlouho na odborných školách chyběla, podobnou cestou se teď chtějí vydat i někteří další ředitelé.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever