Rubriky
Sport Zprávy

Dvě porážky v Německu…

Science City Jena – BK Děčín 86-61 (26-17, 53-34, 66-52)
Děčín v Jeně prohrál rozdílem 25 bodů. V sestavě trenéra Budínského chyběli nemocní Jakub Houška a Lukáš Bažant, zraněný Robert Landa a také Michal Honzák, který plní klubové povinnosti v Liberci.

Střelci Jena: Schaffartzik 23, Hudson 18, Tinnon 14
Střelci Děčín: Soukup 15, Bosák a Vyoral 10, Kaša 9, Venta 7, Jiříček 6, Stria 4

Jena měla dobrý vstup 9-2, na který hosté zareagovali 9-8.. Do konce první čtvrtiny zaúřadoval domácí Schaffartzik, který dal tři trojky v řadě a získal tak pro Jenu důležitý náskok – 26-17… Ve druhé desetiminutovce se bodově nejvíce prosazoval Míra Soukup, který svou zkušenou pivotmanskou hrou dělal domácím velké potíže, ovšem agresivní nátlaková hra Science City slavila úspěch a poločasový výsledek zněl nekompromisně 53-34.

Do druhého poločasu vstoupili lépe Válečníci. Dbrým pohybem míče, zlepšenou obranou a kolektivním výkonem stáhli náskok domácích na 59-47, do třicáté minuty pak na stav 66-52. V 26. minutě však na lavičku usedl Míra Soukup s lehkým výronem kotníku…Domácí několika zisky a rychlými zakončeními dosáhli dvacetibodového vedení. Hra zůstala stejně agresivní a rychlá až do konce a skóre obě strany už jen lehce upravili na konečných 86-61.

Skvělá prověrka pro děčínský tým s ambiciózním družstvem z Jeny, které má ve svém středu mimo jiné čtyři Američany a bratra slavnějšího Heika Schaffartzika – Kevina, jenž nasázel 23 bodů (trojky 5/11). Družstvo hrající nátlakovou obranu, je velmi fyzické a dokáže hrát kvalitní, aktivní basketbal s kvantem rychlých protiútoků… Válečníci měli minuty rovnoměrně rozložené mezi 9 borců, jen desátý mladík Michal Šporn si zahrál pouze dvě a půl minuty.

MBC Weissenfels – BK Děčín 85-55 (15-19 41-26 66-41)
Také v druhém utkání v Německu Válečníci padli. Tentokrát výsledkem 85-55. Ač začali znatelně lépe než v sobotu a první čtvrtinu vyhráli 15-19, nakonec bundesligovému domácímu soupeři polehli jasně. Kromě chybějicích hráčů z pátku (Houška, Landa, Bažant, Honzák) ještě nenastoupil Soukup (zranění kotníku).

Střelci MBC: Parker 15, Cuffee 14, Clay 11
Střelci Děčín: Stria a Venta 12, Bosák a Kaša 10, Jiříček 6, Vyoral 5

Základní sestava Venta, Bosák, Stria, Jiříček a Kaša otevřela zápas výborně. Rychlým přechodem zaskočení domácí navíc netrefovali a tak hosté šli do vedení a celkově první čtvrtinu vyhráli 15-19. Také ve druhém dějství předváděli Válečníci výbornou hru se svižným tempem a vyzrálými rozhodnutími, když ještě v 15.minutě svítil na tabuli vyrovnaný stav 42-24. Závěrečné čtyři minuty poločasu však domácí zabrali a děčínští jim sérií nepřesností usnadnili cestu za poločasovým vedením 41-26.

Třetí čtvrtina z pohledu trenéra Budínského opět snesla přísnější měřítko a ač skóre ve prospěch domácích narůstalo, Děčín hrál s MBC opticky vyrovnanou partii.. Celkové skóre po 30 minutách bylo 66-41. V závěrečné desetiminutovce se Děčínu dokonce podařilo snížit náskok zpět na 17 bodů, když domácí trenér obdržel dvě těchnické chyby za nesportovní výroky vůči rozhodčím… 69:52 ve 35.minutě. Závěrečný tlak však hosté neustáli a Weissenfels navýšil výsledek na konečných 85-55.

Pochvalu za neúnavný boj zaslouží trojice Jiříček-Kaša-Hendrych, která se pasovala s bundesligovými pivoty a prohrála boj se ctí. Velmi přínosná příprava dodala v obou dnech hodně inspirace k další práci, odhalila spoustu slabin, ale také ukázala mnoho světlých okamžiků ve hře Válečníků, na nichž půjde stavět. 12. října začíná NBL – do té doby (a potom také) čeká tým hodně práce, ale Válečnické srdce už začíná bít…

Zranění Mirka Soukupa by nemělo být vážnějšího charakteru, ale herní výpadek ještě nebyl odhadnut.

Zdroj: www.bkdecin.cz