Rubriky
Kultura Zprávy

Babí léto na zámku

zamek_alesoKulturní sezona na nejvýznamnější děčínské památce pokračuje atraktivními představeními.

Na počátku prázdnin byl po dlouhé rekonstrukci zpřístupněn areál terasových zahrad na jižní straně děčínského zámku. Přestože jeho plné vybavení zahradním mobiliářem bude ještě nějaký čas trvat, mohou již dnes obyvatelé a návštěvníci města strávit v tomto prostoru příjemné letní chvilky či si jen zkrátit cestu do zámeckého parku. Na přelomu srpna a září budou jižní zahrady hostit také první kulturní událost. A hned půjde o podnik velmi atraktivní a zároveň netradiční. Konkrétně o představení ústeckého Činoherního studia Romeo a Julie A čím bude netradiční? „Tvůrci z Činoherního studia se rozhodli uvést slavný shakespearovský kousek v podobě, v jaké se hrál za autorova života. Konkrétně to znamená, že všechny role hrají hrají výhradně muži, a na osvětlení se používá jen svit svíček,“ vysvětluje ředitelka zámku Iveta Krupičková. Právě jižní zahrady dodají představení neopakovatelné kouzlo, ve kterém jistě krásně vyniknou i atraktivní šermířské souboje, které jsou do inscenace zakomponovány. Představení se konají 23. a 30. srpna a 7. září.

Tradiční kulturní akci přináší také Růžová zahrada, kde se poslední srpnový den uskuteční 13. Literární Zarafest. Své texty zde přečtou například Ondřej Štindl, Petr Pazdera Payne, Sylva Fischerová či Josef Straka. Literární čtení doplní hudební vystoupení skupin Vložte kočku z Prahy a Nauzea Orchestra z Ústí nad Labem. Literární Zarafest pořádá Děčínsko-Podmokelská vlastivědná společnost.

Na přelomu srpna a září také dvěma zajímavými koncerty pokračuje koncertní cyklus Zámecké podvečery s hudbou. Nejprve se 28. srpna děkanský kostel Povýšení sv. Kříže naplní majestátními tóny královského nástroje, který rozezní jeden z nejlepších českých varhaníků Pavel Černý. 11. září se potom v Rohovém sále uskuteční další z dnes již tradičních chopinovských koncertů. Hostem večera bude tentokrát dáma, skvělá česká klavíristka, žačka profesora Moravce Slávka Pěchočová-Vernerová. Kromě Preludií Fryderyka Chopina zazní výhradně skladby českých autorů – Josefa Suka, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka. Kromě toho budou v září také pokračovat oblíbené noční prohlídky, které se na zámku od léta hrají ve zcela nové verzi. Návštěvníci se tentokrát nepodívají do časů barokních, nýbrž do letního podvečera roku 1854, kdy se na děčínský zámek sjeli panovníci Rakouska, Pruska a Saska, aby zde prodebatovali žhavé otázky tehdejší evropské politiky. Nové noční prohlídky se uskuteční 6. a 20. září, vstupenky je nutné předem rezervovat.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz