Rubriky
Sport Zprávy

Noví soupeři HC Děčín – SKLH Žďár nad Sázavou

hc decinDruhá liga, jak je všem už dost dobře známo, byla pro nadcházející sezónu změněna. Skupina západ, střed a východ byla zrušena a nyní budou už jen skupiny dvě, a to A a B. Skupina A, ve které bude působit i HC Děčín, bude tou nejrozšířenější, kde bude hned sedmnáct týmů. Mezi soupeři pro Děčín se tak objevilo sedm nových nebo staronových týmů, ve kterých se v sezóně 2013/2014 budou utkávat. Rozhodli jsme se, že těchto sedm celků Vám postupně představíme. Jedná se o Jindřichův Hradec, Žďár nad Sázavou, Vrchlabí, Moravské Budějovice, Pelhřimov, Kolín a Nymburk.

SKLH Žďár nad Sázavou – Něco z historie klubu

V poválečných letech se hrál hokej pod hlavičkou Sokola, od roku 1949 pod názvem Sokol Žďass. Reorganizace tělovýchovy a sportu vedla v roce 1952 k založení Spartaku, do kterého však hokejisté, zaměstnaní tehdy většinou ve stavebnictví, odmítli vstoupit. Založili vlastní jednooborový klub Tatran, který si vybudoval kluziště na místě zrušeného menšího rybníka pod Horňákem. Tak vznikl proslulý Rybníček. Od sezóny 1952 – 53 se hrála krajská soutěž a od sezóny 1955 – 56 krajský přebor tehdejšího Jihlavského kraje. Ve složitých ekonomických a ze strany ČSLH náročnějších sportovně technických podmínkách se soutěž nepodařilo udržet. Žďárský hokej pak prošel krizí, která vyvrcholila na jaře 1985 sestupem do krajského přeboru. Toto extempore však trvalo pouze jedinou sezónu a tak od roku 1986 hráli naši hokejisté nepřetržitě ve druhé lize, kde působili střídavě v různých skupinách, podle často se měnících přístupů svazu k organizaci soutěží. Další problémy přišly v první polovině 90. let v souvislosti s pronájmem ZS soukromé firmě a změnou postoje a.s. Žďas k podpoře sportu. Od sezóny 1994 – 95 se hrálo pod názvem HC Žďár a počátkem nového století bylo dosahováno dobré umístění, včetně účasti v play-off 2. ligy. Celkově úspěšné období ještě zvýrazněné úspěchy mládežnických celků přerušil příchod HC Senators do našeho města.

Vidina vyšší soutěže ovlivnila vedení klubu a byla pochopitelně příjemná i představitelům města a veřejnosti. To vše se ovšem dělo na úkor stávajícího kvalitního seniorského týmu a na konci skandální sezóny 2002 – 03 bylo postavení hokeje silně otřeseno. V kombinaci se spory a využití financí a následným vypovězením pronájmu zimního stadiónu HC Žďár vznikla složitá situace, která gradovala nutností oddělení mládežnického hokeje a zadlužením HC. Přes tyto potíže obnovené mužstvo dokázalo na ledě druholigovou příslušnost uhájit.

Prodejem licence 2. ligy a založením nového Sportovního klubu ledního hokeje začíná nové složité období poznamenané dozníváním neúspěchů a sporů právě uplynulých let.

Jak si Žďár nad Sázavou vedl v loňské sezóně

Ve skupině střed skončili hokejisté Žďáru nad Sázavou na skvělém třetím místě a pro vyřazovací boje si tak zajistili ve čtvrtfinále výhodu domácího prostředí. V něm se utkali hráči Žďáru nad Sázavou s Pelhřimovem, kterému nedali absolutně žádnou šanci a zvítězili 3:0 na zápasy, když postupně vítězili nejprve doma 4:0, poté v Pelhřimově vysoko 9:3 a opět před svými diváky zpečetili postup do semifinále výsledkem 6:4.

V semifinále se jim už ale nevedlo tak, jako tomu bylo v prvním kole play-off. Narazili totiž na silnou Techniku Brno, která po základní části skončila o stupínek výše, tedy druhá. Brněnští nenechali ani jednou Žďár bodovat a vyřadili ho tak 3:0 na zápasy. I tak je ale určitě pro tento tým semifinále v loňské sezóně úspěchem.

Vzájemná utkání s HC Děčín

Děčínští se s tímto celkem v historii již jednou utkali. Bylo to v sezóně 1999/2000. Došlo na dva zápasy, kdy nejprve Žďárští hokejisté vyloupili děčínský led poměrem 3:1 a poté ve Žďáru nad Sázavou skončil zápas smírně 3:3.

Zimní stadion

Zimní stadion ve Žďáru nad Sázavou má kapacitu 3500 diváků. Otevřen byl v roce 1974, zastřešen byl pak o pět let později, tedy v roce 1979.

Zdroj informací: SKLH Žďár nad Sázavou

Zdroj: HC Děčín