Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Hradozámecká noc bude plná překvapení

dsc_0785Benešov nad Ploučnicí – Letní prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke svému konci a Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí spolu s koncem prázdnin chystá také letošní finální tečku nočním prohlídkám. Poslední prázdninový den, tedy 31. srpna se v rámci celorepublikové akce „Hradozámecká noc 2013“ uskuteční i závěrečná letošní noční prohlídka zámku. A aby děti neměly loučení s prázdninami příliš smutné, nachyl zámek celodenní program určený nejen jim.

Na nádvoří Horního zámku se od samého rána bude vařit, bojovat i soutěžit. Do Benešova nad Ploučnicí totiž dorazí Skupina historického šermu a řemesel Avalon Štětí. Na nádvoří Horního zámku se tak návštěvníci mohou od 10:00 do 16:00 přijít seznámit nejen s rytíři, ale také s dobovými řemeslníky. Pro děti bude nachystána řada soutěží, které pro ně chystá benešovské Rodinné centrum Medvídek.

A večer bude už tradičně patřit nočním prohlídkám. „Vzhledem k velkému zájmu je vhodné se předem na noční prohlídku objednat,“ poznamenal kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig. Návštěvníci se opět mohou těšit na noční prohlídku v doprovodu průvodců v dobových kostýmech, chybět nebudou ani strašidla, vodník či Bílá paní.

Cílem Hradozámecké noci je představit památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet. Kulturní program na zámcích a hradech v celé republice je různorodý, od nočních prohlídek, přes divadelní představení a hudební vystoupení až po komponované programy.

Dění na zámku můžete sledovat i na oficiálních stránkách zámku www.zamek-benesov.cz