Rubriky
Zprávy

Nové noční prohlídky

nové noční prohlídky zámekCelkem pět letních sezon těšily návštěvníky děčínského zámku speciální noční prohlídky. V letošním roce správa zámku připravila prohlídky zcela nové.

Noční prohlídky děčínského zámku jsme návštěvníkům nabízeli od července roku 2008 až do loňského září. O jejich mimořádné oblibě svědčí skutečnost, že všechna představení byla vyprodána. Během prohlídek, či lépe řečeno představení, jsme se vraceli do časů na přelomu 17. a 18. století. „Původní verze vznikla po Historických trzích 2008, během kterých se Josef Barták a Petr Nedvědová poprvé představili v rolích Maxmiliána Thuna a jeho manželky Marie“ vysvětluje ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Bylo nám líto, že by se hrabě Maxmilián a jeho choť objevili jen na dva dny v roce, a proto jsme hned začali psát scénář nočních prohlídek.“ Po pěti letech ovšem přišel čas na změnu, a proto v letošním roce vznikla zcela nová prohlídka. Návštěvníky přenese do odlišného časového období a do jiných místností na zámku, především do nedávno zrekonstruovaného jižního křídla.

Hlavním tématem, okolo kterého se bude odvíjet zápletka příběhu, je setkání panovníků, které se na zámku odehrálo v červnu roku 1854. Tehdy se na zámku sešli panovníci Rakouska, Pruska a Saska, aby zde řešili diplomatické otázky v rámci probíhající Krymské války. „Chtěli jsme více představit nejslavnější období děčínského zámku a tím jistě bylo právě 19. století,“ říká Iveta Krupičková. A panovnická konference je ideálním motivem pro takové představení. Na zámku se tehdy totiž sešly skutečně mimořádné osobnosti v čele s rakouským císařem Františkem Josefem I. a jeho mladičkou manželkou Sissi. Dále byli přítomni pruský král Friedrich Vilém IV. a saský král Fridrich August II. Děčínský zámek zastupoval dlouholetý majitel panství František Antonín Thun a jeho dcera Juža, ta, které Fryderyk Chopin kdysi věnoval slavný Děčínský valčík. „O vlastním průběhu konference se toho příliš neví, proto si ho v rámci nočních prohlídek můžeme trochu domyslet,“ dodává Iveta Krupičková.

Na co se tedy návštěvníci nových nočních prohlídek mohou těšit? „Na vše, co se jim líbilo na minulém představení a ještě něco navíc.“ V hlavních rolích se představí oblíbení protagonisté z minulých let, návštěvníci projdou mnohem větší část zámku a budou svědky příprav na mimořádnou událost i zákulisních jednání a intrik, které měly konání konference zmařit. A jak vše nakonec dopadne? Dozvíte se na nových nočních prohlídkách děčínského zámku, které startují 9. srpna od 21 hodin. S ohledem na tradičně velký zájem je dobré si vstupenky na představení předem rezervovat.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz