Rubriky
Zprávy

Stavbu posledního úseku dálnice D8 zavalil půlkilometrový sesuv půdy

Sesuv zavalil stavbu posledního úseku dálnice D8_ Karel Pešek MAFRAU Dobkoviček mezi Velemínem a Litochovicemi nad Labem v Českém středohoří zavalil mohutný sesuv půdy stavbu posledního nedokončeného úseku dálnice D8. Obec by podle geologa ohrožená být neměla.

„Sesuv nám byl hlášený kolem šesté hodiny ráno ve Velemíně-Dobkovičkách. Dálnice D8 byla částečně zavalená,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Na místo hned vyrazili hasiči. „Je to masivní sesuv půdy na ploše 400 krát 600 metrů. Dovezli jsme tam geologa, aby posoudil, jestli neohrožuje obyvatele Litochovic. Podle jeho vyjádření toto ohrožení není bezprostřední,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Hasiči sesuv přenechali firmě Eurovia, která dálnici dokončuje. Mluvčí Eurovie Petra Kučerová upřesnila, že půlkilometrový sesuv zavalil rozestavěný úsek u Dobkoviček v délce asi 200 metrů.

Příčinou sesuvu jsou pravděpodobně vydatné deště z posledních dní.

„Zcela určitě ho nezapříčinila naše stavba. Připravujeme též opatření, aby nedošlo k dalším sesuvům. Škody na stavbě zatím nelze specifikovat, stejně tak ani délku odklízení a jeho cenu. Jak bude ovlivněn termín dokončení a postup prací, též nelze v tuto chvíli říci,“ uvedla mluvčí Eurovie Petra Kučerová.

Odpoledne místo navštívili premiér Petr Nečas spolu s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou.

„Co je nejhorší, že pod námi sedm set metrů je vesnice. Nyní je nezbytné zhodnotit z geologického hlediska, jaké je riziko pokračujícího sesuvu a pokusit se ten sesuv zastabilizovat a samozřejmě učinit i opatření pro bezpečnost obyvatel,“ řekl přímo na místě Nečas.

Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: Sesuv zavalil stavbu posledního úseku dálnice D8 – Karel Pešek, MAFRA