Rubriky
Zprávy

Lidé měli příležitost nahlédnout do hnízd sokolů

Mládě sokola stěhovavéhoČeské Švýcarsko, 13. 6. 2013 – Dvě desítky zájemců mohly o uplynulém víkendu pozorovat pod vedením odborníků z národního parku České Švýcarsko sokoly na hnízdě. Dvě malé skupiny předem zaregistrovaných pozorovatelů měly příležitost nahlédnout do soukromí těchto pozoruhodných dravých ptáků. Sledování probíhalo z bezpečné vzdálenosti, za pomoci stativových dalekohledů. Pozorování sokolů pro veřejnost správa parku poprvé zorganizovala v roce 2012. Na základě dobrých zkušeností akci letos uspořádala znovu.

“Sokoli jsou velice ostražitá a plachá zvířata, při jejich pozorování jsme mimořádně opatrní a citliví, abychom je příliš nerušili,” říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Na straně druhé však představují ten nejkrásnější příklad úspěšného reintrodukčního programu, který také otevírá cestu pro návrat dalších druhů, které byly podobně jako sokoli v minulosti vyhubeny. I pro dobro jiných druhů lidé potřebují jejich příběhy znát.”

S ohledem na bezpečí hnízdících ptáků je počet pozorovatelů každý rok omezen na několik málo skupin po maximálně deseti účastnících. Správa parku však pořídila také filmové záběry, které si veřejnost může prohlédnout ZDE.

Sokoli stěhovaví byli u nás v 70. letech minulého století vyhubeni v důsledku využívání pesticidů v zemědělství. Pesticidy se dostaly do těl drobnějších druhů ptáků, které jsou jejich kořistí. Následkem přijímání kontaminované potravy se pak již nemohli rozmnožovat a vyhynuli. Počátkem let devadesátých byli do přírody Českosaského Švýcarska navráceni a dnes zde tvoří nejsilnější středoevropskou populaci, která se odtud rozšiřuje také do dalších teritorií.

Videozáběry z hnízda sokolů stěhovavých v NP České Švýcarsko

Zdroj: www.npcs.cz