Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie auto tyrsovka_alesoPrázdná nádrž a rozbité dveře
DĚČÍN – Chomutovská společnost pracující v oblasti vodohospodářství utrpěla na území města Jílové nemalou ztrátu v podobě úbytku pohonných hmot z nádrže zaparkovaného vozidla. Na přelomu měsíce dubna a května letošního roku zřejmě do volně přístupného továrního areálu v Jílovém zabloudil nenechavý podnikavec, jenž si z nádrže odstaveného nákladního vozu odnesl palivo za necelé dva tisíce českých korun. Navíc policisté na místě činu nalezli několik stop, jež ukazují směrem k přečinu krádeži, jelikož z místa činu zmizelo kromě paliva i několik pracovních nástrojů a součástek. Těch si poškozená společnost cení na částku přesahující sto tisíc českých korun.

Už ho má zpátky
DĚČÍN – Ve čtvrtek druhého května letošního roku vyjížděli podmokelští policisté k oznámení majitelky pozemku v Jílovém, na jehož prostranství v časných ranních hodinách nalezla odstavené modré vozidlo, které bylo už v tu chvíli bez kol. Jak se po bližším ohledání ukázalo, jednalo se o vůz zn. Škoda Octavia combi, které bylo jeho majiteli odcizeno ten samý den v nedaleké děčínské městské části. Po navrácení hledaného vozu klesla škoda na třináct a půl tisíce českých korun. Ačkoliv se auto našlo, děčínští policisté i nadále pokračují v započatém šetření, které se točí i kolem verze možného přečinu krádeže.

Neodešel s prázdnou
VARNSDORF – Někdo upaloval čarodějnice, někdo zavítal pod rozkvetlou třešeň a někdo se snažil proniknout do zaparkovaného uzamčeného vozu nedaleko panelového domu ve Varnsdorfu. Majitelka odstaveného Renaultu Twingo se druhého května letošního roku obrátila na místní ochránce zákona, kteří kromě jiných verzí pracují i na té, která míří k přečinu krádeže. Z auta během státního volna zmizely doklady společně se zabudovaných autorádiem s CD přehrávačem. škoda jedenáct set korun zřejmě zůstane v rukou oznamovatelky, která se může navíc obrátit i na pracovníky probačně mediační služby, jež nabízejí svou pomoc v oblasti trestního řízení i vymáhání škod způsobené obětem trestných činů.

Přistižení hlídkou
RUMBURK – Trojice mužů ze Šluknovského výběžku se v uplynulých několika dnech potkalo s následky svého nekalého počínání, ke kterému se podle policejních protokolů uchýlili desátého dubna letošního roku. Trojice podnikavců měla kolem půl druhé odpoledne demontovat kovovou traverzu z betonové lávky v Jiříkově, kterou se posléze pokusila přepravit z místa činu, leč skupina výtečníků daleko nedojela. Policisté z obvodního oddělení v Rumburku nemohli odhalené počínání nechat bez povšimnutí. Postupně bylo všem mužům sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže a poškození cizí věci, za které každému z nich hrozí trest odnětím svobody v délce šestí měsíců až několika let. Škoda napáchaná jejich rukama se pohybuje kolem hranice šesti a půl tisíce českých korun.

Vybílená chalupa
RUMBURK – Majitele rekreační chalupy ve Starém Jiříkově čekalo na prvního května nemilé překvapení. Když se po zimě přijel podívat na svou na chalupu, zjistil, že mu během jeho nepřítomnosti v příbytku, zmizelo několik cenných věcí . Kromě zařízení domu zmizelo z rekreačního objektu i několik uskladněných pracovních strojů. Nemilé překvapení doprovázelo zjištění, že mu chybí věci v hodnotě dvaačtyřiceti tisíc českých korun. V kuchyni našel poničená kamna, v chodbě poničený šicí stroj. Když společně se strážci sepisoval seznam chybějících věcí, čítal přes dvě desítky chybějících předmětů. Rumburští policisté po ohledání místa činu nalezli několik důkazů, které ukazují směrem k přečinu krádeže.

Spustil alarm
KRÁSNÁ LÍPA – Krásnolipští policisté v úterý třicátého dubna letošního roku sdělili místnímu mladíkovi podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody, jenž zavítal letos devětadvacátého března do kůlny rekreační chalupy v Krásné Lípě. S úmyslem zmocnit se nalezených věcí, začal jednat, ovšem nepočítal s tím, že si majitel nemovitosti svůj majetek zabezpečil. O chvíli později proto čelil alarmu, který svou hlučností upozornil na nezvaného hosta, který z místa činu utekl. O pár dní dříve zavítal ten samý muž do dílny obytného domu v témže městě, kde se zmocnil hydraulického zvedáku. Škoda napáchaná jeho rukou se pohybuje za hranicí šesti a půl tisíce českých korun. Odhalený muž se k oběma krádežím doznal … Za jeho přešlapy mu hrozí ztráta svobody v délce až tří let.

Kromě výše uvedeného případu pracují krásnolipští policisté i na dalším případu možného vloupáním do rekreační chaty. Tentokrát majitelka rekreační chaty přišla o starožitný lustr, kovaný zámek a uskladněný křovinořez. Po věcech v hodnotě necelých dvanácti tisíc českých korun pátrají zdejší strážci zákona od devětadvacátého dubna letošního roku.

Přišel o úspory
BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – Neznámý pachatel zřejmě zavítal i do rekreační chalupy na Děčínsku. V obci Huntířov – Nová Oleška se během posledního dubnového víkendu ztratila finanční hotovost v řádech desetitisíců. Po nastřádaných úsporách zůstala jen prázdné místo a poškozená vstupní cesta. Devětadevadesáti tisícovou škodu šetří policisté z benešovského obvodního oddělení.

Málem se to podařilo
KRÁSNÁ LÍPA – Rekreační středisko v Krásném Poli nedaleko Chřibské málem přišlo o měděné oplechování. Který smělý podnikavec zavítal ve středu v noci čtyřiadvacátého dubna letošního roku do blízkosti oplechovaného přístavku je nyní v rukou krásnolipských policistů. Jak se postupně ukazuje, smělý lapka byl vyrušen a z místa činu si nic neodnesl. Snad kromě vzpomínky na nevydařený lup … Majitel vyčíslil škodu na sedmnáct tisíc českých korun. Jen čas ukáže, zda-li se přečin krádeže dočká svého objasnění.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín