Rubriky
Kultura Zprávy

Začínají Zámecké podvečery s hudbou 2013

zamek_alesoZahajovacím koncertem 5. června vstoupí do svého šestého ročníku cyklus Zámecké podvečery s hudbou. Letos se skutečně exkluzivními hosty.

Hudební vystoupení v různých tradičních i netradičních prostorech děčínského zámku, děkanského kostela Povýšení sv. Kříže a kaple sv. Jana Nepomuckého se stala již pevnou součástí děčínského kulturního léta. Ani letošní rok nebude výjimkou. Hned několik z řady přichystaných koncertů můžeme směle označit nálepkou exkluzivní. Platí to hned pro zahajovací koncert, na kterém vystoupí jeden z našich nejúspěšnějších sólistů, violoncellista Jiří Bárta, za doprovodu oceňované klavíristky Terezie Fialové. „Tento mimořádný zážitek můžeme děčínskému publiku zprostředkovat díky spolupráci s Hudebním festivalem Ludwiga van Beethovena,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín, p.o. Během minulých let jsme navázali úzkou spolupráci hned s několika podobnými projekty, které výrazně obohatí skladbu koncertů také pro letošní rok.“ Například díky spolupráci s festivalem Mitte Europa na zámek zavítá soubor Capella Musica Dresden, což je komorní těleso hráčů renomované Sächsische Staatskapelle Dresden. Skutečným vrcholem bude závěrečný koncert celého zámeckého cyklu, pořádaný spolu s Mezinárodním festivalem Lípa Musica, na kterém vystoupí špičkový houslista mladé generace Josef Špaček za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice a pod vedením Ondřeje Kukala, jednoho z nejuznávanějších českých dirigentů současnosti a také uznávaného hudebního skladatele. Tento koncert zároveň otevře novou sezonu KPH v děčínském městském divadle.

Na své si jistě přijdou také milovníci varhanních koncertů, které v děkanském chrámu Povýšení sv. Kříže čeká taktéž mimořádně kvalitní dramaturgie, které vévodí nejpřednější český varhaník současnosti, Jaroslav Tůma. V rámci festivalu vystoupí také jeho neméně uznávaný žák, pedagog a ředitel mezinárodního festivalu Pražské varhany. Trojici hráčů na královský nástroj doplní dáma, žačka Pavla Černého, Eva Bublová. Již tradičně se můžeme těšit také na koncert Děčínského barokního kvarteta, v chrámu Povýšení sv. Kříže opět zazpívá Děčínský pěvecký sbor za doprovodu Karlovarského komorního orchestru a řízení skladatele Miloše Boka. Vskutku mystickou atmosféru nabídne koncert Hany Blažíkové a Barbory Sojkové v Thunovské kapli sv. Jana Nepomuckého, které přednesou písně středověkých minesengrů z doby křižáckých výprav. Již tradicí se stal zářijový chopinovský koncert, na kterém tentokrát vystoupí dáma, dnes již renomovaná žačka profesora Moravce Slávka Vernerová-Pěchočová.

Přesný program naleznete v rubrice program, kde si vstupenky můžete také rezervovat >>>.

Zdroj: www.zamekdecin.cz