Rubriky
Zprávy

S očistou Kvádrbergu pomáhaly také děti, odpad rovnou třídily

uklid kvadrberkTýden akcí ke Dni Země, který připadá na 22. dubna, zakončila v neděli 28. dubna děčínská Arnika úklidem lesoparku na Kvádrbergu i okolí. Akce „Příroda není smetiště – přidej se a sbírej“ byla určena především dětem. Za pomoc s úklidem parku na ně v závěru akce čekala výtvarná dílna, kde si mohly vyrobit vlastní hračku s použitím dna z PET lahve.

„Tento rok jsme se rozhodli oslavit Den Země praktickou pomocí přírodě – úklidem lesoparku. Chtěli jsme, aby si hlavně děti uvědomily a samy zkusily, že odpad nepatří do přírody a že některé druhy odpadu jsou i surovinou. Prázdná PET lahev, obvykle považovaná za odpad, jim posloužila k výrobě nových věcí,“ vysvětlil smysl letošní oslavy Dne Země organizátor akce Kamil Repeš z děčínské Arniky.

Akce byla zároveň návodem, jak se dá příjemně strávit odpoledne a zároveň udělat něco pozitivního a praktického pro naše životní prostředí. Součástí happeningu bylo také podepisování petice za spravedlivé poplatky za odpad a vyšší recyklaci „Co vytřídíš, neplatíš!“ jejíž patronkou je někdejší „Píšťalka“ Eva Vejmělková z populární série filmů o „Básnících“.

„Podobných akcí není nikdy dost a dají se uspořádat kdykoli během roku, nejen při oslavách Dne Země. Rádi se s Arnikou k některé připojíme,“ nabídl Repeš.