Rubriky
Sport Zprávy

Boj o všechno začíná – hurá na Pardubice!

pardubiceVrchol sezony je před námi! Po základní i nadstavbové části je před námi nyní vyvrcholení celosezonního snažení, tedy play-off! Ve čtvrtfinále se střetneme s pardubickou Beksou a podle prognóz by mělo jít o nejvyrovnanější sérii ze všech čtyř. Zbylé čtvrtfinálové dvojice jsou následující: Nymburk – USK Praha, Prostějov – Levice a Ostrava – Kolín.

V loňském play-off jsme ve čtvrtfinálové sérii zdolali pražské vysokoškoláky 3:0 na zápasy a probojovali se tak do semifinále. V něm jsme s prostějovskými Orly dotáhli sérii až do pátého rozhodujícího klání, které však v domácím prostředí nakonec urvali svěřenci Zbyňka Cholevy – a my jsme tak bohužel zůstali stát těsně před branami finále… I přesto byla loňská sezona díky 3. místu v Mattoni NBL a 2. příčce v Poháru České Pošty pro náš klub historicky nejúspěšnější!

Pardubice letos obsadily po základní části 3. místo díky bilanci 17:7 (stejnou měla i druhá Ostrava) a do nadstavby tak vstupovali z velmi výhodné pozice. Ve skupině A1 se však Východočechům příliš nedařilo a špatné výsledky i herní projev týmu nakonec stály místo kouče Jana Slowiaka, jehož nahradil ve funkci jeho dosavadní asistent Dušan Bohunický (pod jeho vedením tým v závěru A1 vyhrál jeden ze čtyř špílů; celkově měly Pardubice v nadstavbě bilanci 2:8). Po nevydařené nadstavbě tak pro Bohačíka a spol. následoval sešup ze 3. pozice na 5., což také znamená začátek série na soupeřově kurtu.

V letošním ročníku jsme se s Beksou střetli zatím čtyřikrát a oba týmy dokázaly urvat po dvou výhrách – oba sokové navíc již dokázali „vyloupit“ soupeřův kurt, takže i tento fakt slibuje o to zajímavější sérii…

Letošní vzájemné zápasy v kostce: 
Základní část:

Pardubice – Děčín 83:72 (Kotas 23, Pospíšil 18 – Soukup 17, Sedmák 15)
Děčín – Pardubice 75:82 (Sedmák 20, Sanders 19 – Žabas 22, Bohačík 20)

Nadstavbová část:
Pardubice – Děčín 68:85 (Pospíšil 15, Faifr 10 – Pope 22, Sanders 13)
Děčín – Pardubice 89:73 (Pope 21, Stria 17 – Nelson 23, Žabas 18)

I přes nepříliš vydařenou nadstavbu a odvolání hlavního kouče již mají za sebou Pardubičtí letos jeden velký sukces, kterým je 2. místo v poháru. V něm nejprve ve čtvrtfinále zdolali prvoligový Liberec (101:67) a další stovku nadělili o den později v semifinále Prostějovu (106:93). Ve finále narazili Muirhead a spol. na obhájce titulu z Nymburka, kterému zdatně vzdorovali až do samého závěru, ale nakonec padli 83:87 (nejlepší střelci Pardubic: Muirhead 17, Faifr 16, Pospíšil 14) a brali tak „pouze“ stříbrné medaile.

V posledním nadstavbovém kole inkasovali hráči JIPu v domácí aréně tvrdý „direkt“ od Nymburka, který nepotrápili podobně jako v pohárovém finále a padli 68:100 (Nelson 17, Čarnecký 14, Bohačík a M. Peterka po 9). Kouč Bohunický však v tomto utkání nemohl počítat s ostrostřelcem Coreym Muirheadem, mozkem týmu Evaldasem Žabasem a křídelníkem Lukášem Kotasem; power forwardi Zbyněk Pospíšil a Petr Bohačík sice nastoupili, ale jeden z nich ještě není stoprocentně v pořádku.

Válečníci v posledním utkání v A1 naopak potěšili své fanoušky a přivezli z Ostravy výhru 79:75 (Alič 22, Stria 12, Jiříček 11), díky které (včetně klíčových výher Nymburka a Prostějova) jsme nakonec skončili na 4. místě – a play-off tak odstartujeme v domácím prostředí!

Názory pardubického kormidelníka Dušana Bohunického před play-off naleznete na http://www.bkpardubice.cz/detail-clanku/?mid=91&cid=2732. O aktuálním stavu zraněných či nemocných hráčů soupeře si pak můžete přečíst nahttp://www.bkpardubice.cz/detail-clanku/?mid=91&cid=2734.

Nejlepší střelci Beksy po základní + nadstavbové části MNBL:
Evaldas Žabas – 16,2 bodu, 4 získané fauly a 3 asistence na utkání
Corey Muirhead – 13,9 bodu, 8 doskoků, 6 F+ a a 3 asistence na zápas
Petr Bohačík – 13,2 bodu, 7 doskoků a 4 získané fauly na utkání; střelba 2 b. 58,5%

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta