Rubriky
Zprávy

Sezóna 2013 bude na zámku v Benešově nad Ploučnicí ve víru novinek

Benešov nad Ploučnicí – Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí chystá na letošní sezónu řadu novinek, kromě klasických průvodcovských okruhů, které jsou v Benešově dva, se návštěvníci mohou těšit také na tradiční řemeslné a historické trhy, strašidla a chybět nebude ani něco pro mlsné jazýčky.

Sezóna začíná na zámku 30. března a návštěvníci se mohou přijít podívat nejen na nově otevřenou unikátní obrazovou galerii Thunů v Horním zámku, ale také na velikonočně vyzdobený Dolní zámek. „Obrazovou galerii Thunů, konkrétně Thunů z klášterecké větve jsme chystali několik let a vskutku je nač koukat. Celé expozici vévodí rozměrný rodový strom, nechybí ani portréty konkrétních majitelů zámku,“ poznamenal kastelán Zdeněk Henig.

Novinkou jsou také nově zrestaurované registratury z 19. století, ty jsou k vidění v expozici Dolního zámku. Práce na restaurování obou archivních skříní trvali téměř pět měsíců a přišly na bezmála čtvrt milionu korun.

Už 20. dubna se návštěvníci zámku mohou mimo jiné podívat do jinak zapovězených prostor, a to v rámci Dne památek. „Jde o tradiční celorepublikovou akci,“ dodal Henig.

První velkou novinku chystá zámek na 5. května 2013, a to Zámecké trhy májové. Letos úplně poprvé obsadí nádvoří zámku i přilehlé prostory trhovci, řemeslníci a i drobní doboví prodejci. „Zámecké májové trhy jsou pro nás i pro návštěvníky úplnou novinkou, nikdy jsme žádnou podobnou akci na zámku nepořádali. Pevně doufám, že se stanou květnovou tradicí našeho zámku,“ dodal kastelán.

Květen bude patřit také dětem, do Benešova nad Ploučnicí opět dorazí divadlo ŠUS. „V loňském roce jsme se setkali s velkým zájmem ze strany škol i školek, v letošním roce se proto divadlo ŠUS na našem zámku zabydlí hned na tři týdny,“ upřesnil Zdeněk Henig.

Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí se zapojí i do už tradičních oslav města. Benešovský slunovrat tak zavítá nejen na zámek, ale slavit bude v červnu celé město.

Ani o prázdninách nebudou však zaměstnanci zámku zahálet. Na oba prázdninové měsíce jsou nachystány hned čtyři Noční prohlídky na kouzelném zámku. „Tato akce se nám velmi osvědčila, zájem o ni mají nejen děti, ale i dospělí. Návštěvníci se opět mohou těšit na strašidla a původní obyvatele zámku,“ lákal kastelán Henig.

To však stále není vše. Zájem své brány otevře opět i zahradníkům, řemeslníkům i jiným trhovcům. Zámecké trhy aneb nakupujte s tradicí totiž neutichnou ani v létě.

Finální tečku letním prázdninám dá opět tradiční celorepubliková akce, a to Hradozámecká noc. „Těšit se můžete na noční prohlídku v doprovodu průvodců v dobových kostýmech, chybět nebudou ani strašidla a Bílá paní. Celý program bude doplněn renesanční hudbou,“ nastínil program Henig.

K tradičním celorepublikovým akcím patří rovněž Dny evropského dědictví. Na sklonku první a druhého záříjového týdne se návštěvníci opět budou moci podívat do jinak uzavřených a nepřístupných prostor Státního zámku Benešov nad Ploučnicí.

Sezónu roku 2013 uzavře 1. listopadu 2013 dětmi velmi oblíbená akce Na zámku straší. Nejen malí návštěvníci se při této příležitosti podívají do jinak nepřístupných sklepení. Těšit se mohou na čarodějnice a jejich kouzelné amulety, výklady z karet a mnoho jiného.

„Pevně doufám, že akce, které jsme na letošní rok nachystaly, osloví co nejvíce zájemců a na benešovský zámek si najdou cestu i lidé nejen z Děčínska. Věřím, že zámek se stane centrem dění ve městě. Snažíme se lidem přiblížit historii co nejzábavnější formou, z tohoto důvodu chystáme i celosezónní soutěž pro děti,“ dodal na závěr kastelán.

Dění na zámku můžete sledovat i na oficiálních stránkách zámku www.zamek-benesov.cz