Rubriky
Sport Zprávy

S Nymburkem jsme sehráli další skvělý part – tentokráte však bohužel s hořkým koncem…

nymburkDěčínský kouč Pavel Budínský stále ještě nemohl počítat se službami doléčujícího se kapitána Jakuba Houšky; hostující kormideník Ron Ginzburg přivezl do Děčína kompletní tým, ale pouze na lavičce zůstal power forward Andrew Naymick.

Průběh zápasu:

Do zápasu s obhájcem titulu vletěli Válečníci plní entuziasmu a s obrovskou chutí – a dařilo se jim nejen na útočné, ale zároveň i na obranné polovině. V polovině 3. minuty se za tři body trefil Robert Landa – 6:2; děčínský nápor pokračoval i nadále a v závěru 5. minuty po koši Luboše Strii jsme vedli již 11:4. Vedení pohybující se kolem hranice sedmi, osmi punktů jsme si nakonec udrželi až do konce úvodního kvartálu, za nímž udělaly tečku dvě úspěšné šestky Levella Sanderse – 19:11.

Stejně energický a zároveň výborně takticky zvládnutý basket předváděli děčínští hráči i ve druhé čtvrtce – a odměnou za jejich snahu bylo zvýšení náskoku až na dvoucifernou hodnotu. Zkraje 14. minuty prohnal obroučkou trojku Kuba Kaša a na tabuli v tu chvíli svítil stav 25:13. Bohužel po této trojce jako by pro nás byl nymburský koš téměř na čtyři minuty zakletý – Nymburští našeho střeleckého výpadku využili a díky šňůře 8:0 korunované košem Jiřího Welsche se dostali na konci 17. minuty na dostřel čtyř bodů – 25:21. Už to vypadalo, že čtyřbodové vedení si nakonec udržíme až do konce úvodní půle, ale 6 vteřin před koncem se prosadil top skórer soupeře Petr Benda – a po jeho koši se tak do kabin odcházelo za stavu 32:30.

V podobně vyrovnaném duchu jako na konci první půle pokračoval tento špíl i zkraje poločasu druhého, kdy se oba týmy přetahovaly o každý bod. Doslova platilo pořekadlo „každý chvilku tahá pilku“. No a když se našemu celku již podařilo dostat díky dvěma slepeným košům Roberta Landy ve 25. minutě do vedení 43:41, tak soupeř záhy na tuto situaci zareagoval další „smrtící“ osmibodovou sérií vrcholící košem repre pivota Petra Bendy, po které platil v minutě 28. stav 43:49. Do konce třetího kvartálu již Sanders a spol. soupeři nedovolili náskok navýšit – a průběžný stav 49:53 dával jistou předzvěst dalšímu dramatu před téměř vyprodaným a opět výborně fandícím ČEZ Sportcentrem…

… a jak je možno vidět i podle vývoje skore, tyto predikce byly naprosto trefné. V úvodních minutách poslední čtvrtky řádné hrací doby tahali za delší konec provazu stále hosté, ale svěřenci Pavla Budínského nejprve dokázali ve 34. minutě krok srovnat – a v polovině minuty 36. je dvoubodovou trefou poslal do vedení 61:59 Patrick Pope. V úplném závěru se opět oba celky přetahovaly ve vedení, když na děčínské straně hráli prim Luboš Stria s Ellem Sandersem a na té nymburské Petr Benda s Radoslavem Rančíkem. Průběžné skore se v kostce vyvíjelo následovně: koše Petra Bendy a Radoslava Rančíka – 61:63; trojka Luboše Strii – 64:63; další koš Rančíka – 64:65… 30 vteřin před koncem trefil „pouze“ jednu šestku Ell Sanders a srovnal průběžný stav na 65:65… 10 sekund před závěrečnou sirénou se na čáru trestného hodu postavil opět nymburský spasitel Rado Rančík a ani jednou se nemýlil – 65:67… po oddechovém čase válečnické družiny vzal na sebe zodpovědnost Ell Sanders, ale svůj nájezd bohužel v koš nepřetavil. Nic víc se už v posledních vteřinách na kurtu neodehrálo a Válečníci tak i napodruhé letos doma Nymburk potrápili, ale tentokráte bohužel odešli poražení v poměru 65:67… I přes porážku si však Válečníci za svůj skvělý a bojovný výkon vysloužili od děčínských tifosi dlouhou závěrečnou děkovačku a aplaus vestoje!
Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Jiříček, Soukup, Landa
Nymburk – Welsch, Hruban, Pomikálek, Rančík, Benda

Body:
 Landa 19 (+ 7 doskoků – 4 útočné; 3 zisky a 2 bloky; dvojky 6/5; trojky 4/3; užitečnost 28), Stria 15 (trojky 2/2; TH 5/5), Pope 11, Sanders 7 (+ 6 doskoků, 5 asistencí a 5 získaných faulů, Alič 6, Kaša 5, Soukup 2 – Benda 18 (+ 5 doskoků) , Rančík 14 (+ 5 doskoků a 10 získaných faulů; TH 8/8; validita 24), Welsch 11, Pavkovič 6 (+ 6 asistencí), Palyza 6 (+ 5 doskoků), Nečas 4 (+ 5 doskoků), P. Houška 4, Efevberha a Pomikálek po 2; střelba 3 b.: 17/8 – 16/4; střelba 2 b.: 37/14 – 44/20; TH: 19/13 – 18/15;doskoky: 33:30 (útočné 7:8); fauly: 21:21; ztráty: 17:13; týmová validita:66:74; počet diváků:1180; nejlepší hráč utkání: Miljan Pavkovič (Nymburk).

Názory trenérů po utkání:
 
Pavel Budínský (Děčín):
 „Gratuluji Nymburku k vítězství. My jsme dnes byli dost blízko k tomu, abychom vyhráli podruhé – především po první čtvrtině, kterou jsme začali raketově. Hrálo se s velkým nasazením a intenzitou. A jak už to s Nymburkem bývá zvykem, je to o spoustě fyzických kontaktů. Nymburk je tým se spoustou kvalitních hráčů majících plno zkušeností, dovedností a fyzična. My jsme do toho dali všechno, bojovali jsme, byť jsme udělali několik zbytečných ztrát, především v okamžiku, kdy jsme se dostali do dvouciferného vedení – v ten okamžik jsme Nymburku dovolili dotáhnout se na vyrovnané poločasové skore. Pak to byla přetahovaná – chvilku byl nahoře Nymburk, pak chvilku o bod my. 33 sekund do konce to vypadalo, že bude rozhodovat poslední držení míče. Nymburk dostal míč až pod koš na Rančíka, který proměnil dva trestné hody. Bohužel pak na druhé straně Levell Sanders neproměnil poměrně zajímavý dvojtakt, jenž by nás dostal do prodloužení. Ale já mám pro svůj tým dneska velkou pochvalu za to, co jsme předvedli. Spousta ztrát a situací je daň za to, že v lize nemáte možnost hrát takto těžké zápasy častěji. Nymburk hraje s CSKA a vy proti nim musíte vytáhnout všechny zbraně. Ale to, co k nám patří – bojovnost, nasazení, skvělá atmosféra – nemáme se zač stydět, uhráli jsme to s hlavou nahoře, a tak to mělo být.“

Ronen Ginzburg (Nymburk): „Byla to opět skvělá atmosféra a těžký zápas. Víme, že vždy, když sem přijedeme, tak je to tak. Myslím, že kdybychom hráli proti CSKA tady, tak bychom je porazili – v takové atmosféře s tímto publikem. Nezačali jsme zápas dobře, nechávali jsme jim volné střely, ač jsme některé střely chtěli riskovat. Ale pak jsme se hlavně v obraně zlepšili, dokázali jsme Děčín zastavit – hlavně oba rozehrávače Sanderse a Popea. Potom je takto vyrovnaný zápas otázkou rozhodnutí. Takto těsná hra je těžká i pro trenéry, ale je to součástí hry – a jsem rád, že jsme dokázali vyhrát.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta
Ladislav Faltin